Sumatra-tigeren tæt på udryddelse

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Indonesien er på vej til at miste sin sidste tigerart, Sumatra-tigeren, hvis der ikke sættes en stopper for den udbredte ulovlige handel med dele fra tigeren og det aggressive indhug i dyrets levesteder.

Det viser en rapport, der netop er udsendt af WWF Verdensnaturfonden og TRAFFIC, skriver Verdensnaturfonden i en pressemeddelelse tirsdag.

I rapporten, ”Nowhere to Hide: The Trade in Sumatran Tigers”, afsløres det at mindst 50 Sumatra-tigre hvert år blev ofre for krybskytter i perioden1998-2002. De seneste tal viser, at der nu kun er mellem 400 og 500 tigre tilbage i naturen på Sumatra.

Med kun få hundrede tilbageværende tigre frygter WWF Verdensnaturfonden og TRAFFIC, at tigrene på Sumatra vil lide samme skæbne som 2 andre indonesiske underarter, Bali- og Java-tigeren, som uddøde i henholdsvis 1940erne og 1980erne.

De stærkt truede dyr jages systematisk og dræbes af halv- og  helprofessionelle jægere. Jagten er drevet af den store efterspørgsel på bl.a. tigerskind, kløer og tænder, der bruges til fremstilling af trofæer, amuletter og souvenirs.

Der handles åbenlyst med mange af disse genstande på Sumatra og en stor del eksporteres også til andre dele af Asien.

– Det er afgørende, at myndighederne forstærker håndhævelsen af lovgivningen for at redde Sumatras tigre, siger leder af TRAFFIC, Steven Broad.
– Som det første skal der gribes ind mod de markeder, handelscentre og detailhandlere, som er fremhævet i rapporten, især i det nordlige Sumatra. Det er også nødvendigt, at der oprettes mere specialiserede enheder, der skal bekæmpe krybskytterne, pointerer han.

En anden stor trussel mod Sumatra-tigeren er tabet af levesteder. WWF kræver forbud mod, at 2 af verdens største papirproducenter, APP og APRIL, rydder mere af Sumatras lavlandsskove, som er tigerens vigtigste territorium.

– Verdens tigre er truede af ulovlig jagt, tab af levesteder og konflikten med nærboende mennesker. Nu er Sumatra-tigeren på grænsen til udryddelse, siger Susan Liebermann, der leder WWFs International Species Programme. – Det vil være et tragisk tab for verden og for det indonesiske folks arv.

Et udvalg under CITES (Convention on International Trade in Endagered Species of Wild Fauna og Flora) vil på et møde i denne uge se skarpt på Indonesiens håndtering af handelstruslen mod Sumatra-tigeren.

WWF og TRAFFIC kræver, at Indonesiens regering skærper indsatsen mod krybskytteri og slår ned på den ulovlige indenlandske og internationale handel med tigerdele.

Yderligere information hos kommunikationschef Ida Thuesen, tlf. 20 33 78 62. www.panda.org og www.traffic.org/sumatrantigers  

Sumatra-tigeren er på listen over stærkt udrydningstruede dyrearter, den højeste trusselskategori på den såkaldte røde liste over truede dyrearter i 2003, som Verdensunionen for Naturbevarelse, IUCN, udsender. Den samlede bestand er anslået til kun 400-500 dyr i fri tilstand. 

TRAFFIC er en international organisation, som arbejder for at måle og bekæmpe den illegale handel med vilde dyr og planter. TRAFFIC er dannet som et fælles program af WWF og IUCN.