Mange læsere efterlyser positive nyheder fra u-landene. Her er en:
Hundredvis af voldsramte kvinder har fået hjælp og uddannelse på et dansk-støttet kvindekrisecenter i den kenyanske storby Nakuru.
En af dem er Susan Kariuki, der var prostitueret, men nu har uddannet sig til frisør, skriver NGOen International Aid Services (IAS) i en presserundsendelse fredag.
– Myndighederne anerkender det. Universiteter sender praktikanter til det. Og hundredvis af kvinder får et nyt liv gennem det, udtaler Anders Jacobsen, som er udsendt af IAS til Østafrika.
Kvindekrisecentret Filadelfia i den kenyanske storby Nakuru er åbnet med hjælp fra Danida gennem denne NGO. Filadelfia er Kenyas eneste kvindekrisecenter, og der er mærkbar forandring at spore siden starten i 1996.
Dengang bestod hjælpearbejdet i sporadisk maduddeling til sultne gadebørn. I dag møder man en organisation med motiverede medarbejdere, der især tager sig af børnenes mødre, der ofte er ofre for vold og må brødføde sig ved prostitution.
Omkring 650 kvinder har fået træning, færdigheder og nye fremtidsmuligheder gennem hjælpearbejdet. Heraf har over 100 boet på centret i kortere eller længere tid.
Prostitueret på gaden
En af dem er Susan Wanjuri Kariuki, der her fortæller sin historie over en skrattende telefonlinje fra Kenya.
– Jeg levede på gaden og havde det forfærdeligt. Jeg gik med selvmordstanker. Lige indtil jeg mødte en af medarbejderne i Kvindekrisecentret Filadelfia, opsummerer Susan sin historie.
Nakuru er med sine 300.000 indbyggere Kenyas fjerdestørste by. I centret kommer voldsramte, prostituerede og enker, alle sammen med store behov og problemer.
– Jeg levede af prostitution og serverede også spiritus i en bar, fortæller Susan Kariuki.
Men hvorfor tænkte du på selvmord?
– Livet var bare så hårdt. Jeg kunne ikke dække mine økonomiske behov, og jeg havde masser af problemer med mine børn. Jeg havde ingen at snakke med.
Men du havde jo to drenge at tage dig af?
– Ja, men jeg var meget deprimeret og syg. Åh Gud, sikke et liv…
Testet for hiv
Susan flyttede ind i kvindekrisecentret et par måneder, inden medarbejderne hjalp hende til at få sin egen lejlighed.
– De rådede mig til at få taget en hiv-test. Med det liv, jeg havde levet som prostitueret, vidste jeg, at jeg var hiv-positiv (hiv er den virus, der kan føre til aids i udbrud, red.).
– Jeg blev testet, og det viste sig, at jeg var hiv-negativ! Jeg græd af glæde, ja jeg græder også nu, mens jeg fortæller dig det. Det er et mirakel.
– Nu vidste jeg, at jeg havde fået et helt nyt liv sammen med mine to drenge. Nu havde jeg en grund til at leve igen.
Nu er Susan frisør
Kvindekrisecentret tilbyder kurser i syning, patchwork, madlavning, sundhed og hygiejne, så kvinderne skal kunne klare sig i samfundet efter opholdet.
Susan fik tilbudt et frisørkursus, som hun takkede ja til med det samme:
– Nu er jeg professionel frisør og skønhedsekspert, siger Susan stolt.
Hvor ville du være henne, hvis du ikke var kommet på krisecenter?
– Det ved jeg ikke… Jeg havde nok været død nu. Krisecentret og medarbejderne har givet mig en helt ny platform. Så nu vil jeg gerne hjælpe andre, slutter Susan.
Og det kan hun. For uddannelsen betyder arbejde, og arbejde betyder indtjening, og de solide rammer giver overskud til at hjælpe andre.
På den måde kan hun være med til løfte sig selv og andre ud af fattigdom.