Sven Riskær går efter et kvart århundrede – også IFU-bestyrelsen skiftes ud

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Den person, der har siddet længst på samme chefstol i u-landsmiljøet, Sven Riskær i Industrialiseringsfonden for Udviklingslandene (IFU), fratræder sin direktørpost pr. 31. juli i år – både som chef for IFU, Investeringsfonden for Østlandene (IØ) og Investeringsfonden for Vækstmarkeder (IFV).

Det fremgår af en pressemeldning fra IFU-hovedkvarteret på Bremerholm i Københavns centrum.

Sven Riskær (67) har været direktør for IFU siden 1978; eneste afstikker var i 1983-85, hvor han fik orlov til at bestride posten som Vicepresident for Africa i Verdensbankens lånevindue for den private sektor (IFC).

Han har gennem en stor og vedholdende indsats placeret IFU internationalt som en professionel finansieringsinstitution, der i samarbejde med dansk erhvervsliv har bidraget til udvikling af erhvervsvirksomheder i u-landene, anføres det.

Regeringen besluttede i 2005, at IFUs indsats fremover skal koncentreres om de fattigere udviklingslande, især med fokus på Afrika. Beslutningen faldt efter åben kritik fra Danidas chef, Carsten Staur, af, at fonden ikke var mere aktiv i verdens fattigste kontinent.

Sven Riskær har hertil gjort gældende, at man godt kan trække danske virksomheder til truget, men ikke tvinge dem til at drikke. Med andre ord: IFU hjalp først og fremmest dér, hvor de danske firmaer var og viste interesse for at gå ind. Og det var ikke Afrika.

Det har fonden rent faktisk mandat til. Den kan operere i u-lande med op til 5.295 US dollar (2005) i indkomst pr. indbygger – altså i mange “rigere” u-lande, men det er ikke altid i overensstemmelse med den fattigdomsprofil, som er dansk bistands adelsmærke.

Samtidig er det besluttet at udfase IØ i takt med de central- og østeuropæiske landes optagelse i EU, således at denne fonds nyinvesteringer i dag er afgrænset til landene Ukraine og Rusland og forventes at ophøre i 2012. IFV har lukket for nyinvesteringer og er under afvikling. De besluttede ændringer skal gennemføres over de nærmest kommende år.

Udenrigsministeriet og Sven Riskær har på denne baggrund aftalt, fremføres det i pressemeldingen, at det vil være rigtigt at gennemføre et skifte på posten som direktør pr. 31. juli – samtidig med at en ny bestyrelse for fondene ligeledes vil tiltræde (bestyrelsen udnævnes for perioder af 3 år).

Kort sagt: Både ledelse og bestyrelse skiftes ud.

Sven Riskær vil i 6 måneder efter sin fratræden som direktør bistå fondenes ledelse med rådgivning i relation til omlægningerne af de langsigtede strategier.

Med Riskærs snarlige afgang forsvinder ifølge mange kilder en hædersmand fra det danske u-landsmiljø. Den regelrette overlægesøn, der både er cand.polit. og polyt., har undervist på alle højere læreanstalter herhjemme, der er værd at undervise på.

Udover at være formand for Dansk Olie og Naturgas (DONG) er han medlem af Advisory Board for Institut for Menneskerettigheder, hvor direktør Morten Kjærum til Berlingske siger om ham, at “han er et af de få mennesker, der formår at slå bro mellem industriens verden og menneskerettighederne”.

– I alt, hvad han gør, er der en grundlæggende anstændighed, siger Morten Kjærum og uddyber: – Han er hovedansvarlig for, at industriprojekter i udlandet automatisk medtænker menneskerettigheder i strategien, ligesom man overvejer de miljømæssige konsekvenser.

Behagelig, retlinet og kompetent er de ord, der går igen om ham. Derfor har det utvivlsomt også ærgret ham, at Fagbladet 3F i 2005 førte en kampagne mod IFU, som blev beskyldt for at fifle med de tal, der angav, hvor mange jobs, der blev skabt i u-landene gennem fondens investeringer i danske virksomheders etablering derude.

IFU afviste indigneret anklagerne og fremlagde dokumentation for jobskabelsen, men måtte alligevel følge et råd fra Rigsrevisionen om fremover i sine årberetninger at klarlægge mere tydeligt både FORVENTNINGERNE til nye jobs og de rent FAKTISK SKABTE nye jobs.

Sven Riskær, som kom til IFU fra en ledende stilling i virksomheden Paul Bergsøe og Søn A/S, agter efter sin endelige fratræden 31. januar 2007 at genoptage sit aktive virke i den private sektor med bl.a. rådgivning om internationale investerings- og markedsforhold.

BAGGRUND

Fra IFUS årsstatus for 2004 (tallene for 2005 kommer først senere)
taget fra www.ifu.dk

Rekordår for danske investeringer i udviklingslande

IFU – Industrialiseringsfonden for Udviklingslande – investerede i 2004 sammen med danske virksomheder 1,6 milliard kr. i 30 nye projekter, hvilket er det største antal nogensinde på et enkelt år.

De fleste projekter drejer sig om produktion af varer og tjenesteydelser, og tilsammen skaber investeringerne næsten 12.000 nye arbejdspladser i udviklingslandene. Desuden udvidede IFU sine investeringer i 14 eksisterende projekter, og samlet investerede IFU 444 mio. kroner i udviklingslandene i 2004.

– IFU har siden 1967 investeret i udviklingslande sammen med danske virksomheder for at skabe arbejdspladser, vækst og udvikling på bæredygtige vilkår. Vi lægger stor vægt på sociale hensyn og miljøhensyn. Desuden skal projekterne være så sunde, at de med tiden kan klare sig uden vores støtte, siger vicedirektør Frank Norman Larsen i IFU.

I 2004 engagerede IFU sig i nye projekter i 12 u-lande i Mellemamerika, Sydamerika, Afrika samt Syd- og Sydøstasien. Projekterne omfatter bl.a. produktion af sko, møbler, sikkerhedssystemer, stålkomponenter og medicin mod aids. IFU engagerer sig i voksende omfang i projekter i de fattige udviklingslande, bl.a. i Nigeria, hvor IFU for første gang har investeret i informationsteknologi og internetforbindelser i et afrikansk land.

Fransk Norman Larsen uddyber:

– IFU deltager i 50-75 procent af danske virksomheders projekter i u-landene. Det er et langt større engagement, end tilsvarende organisationer i bl.a. Sverige og England kan præstere. Det store engagement skyldes, at IFU både kan stille med penge og viden om, hvordan projekter i udviklingslande bliver succesrige.

– Desuden er over 60 procent af de nye projekter etableret sammen med mindre og mellemstore danske virksomheder, som på den måde udvider deres marked og styrker den enkelte virksomheds fremtid.

Et af eksemplerne er Danish Steel Partner, som er et samarbejde i Indien mellem 3 mindre danske metalvirksomheder. Det fælles projekt har givet de danske virksomheder nye markeds muligheder, så der er skabt nye arbejdspladser i både Indien og Danmark.

Udenrigsministeriet gennemførte i 2004 en evaluering af IFU. Den konkluderede, at fonden har udviklet en unik ekspertise inden for investeringer i udviklingslande, og at fonden yder en væsentlig indsats for landenes udvikling. Rapporten anbefalede, at fonden investerer mere i de fattigste lande, og at den fokuserer mere på projekter, som involverer mindre og mellemstore virksomheder.

På den baggrund har IFU indført en særlig globaliseringspakke for de mindre og mellemstore virksomheder. I øvrigt har fonden foretaget 90 procent af investeringerne i 2004 i de fattigste udviklingslande.

IFU opnåede et overskud på 31 mio. kr. i 2004 mod et overskud på 97 millioner året før.

Fonden tilbageførte i 2004 for første gang kapital til statskassen, i alt 750 millioner kr. Tilbage førslen betyder, at IFU har måttet indføre et maksimumbeløb for fremtidige investeringer. Desuden har fonden måttet afskedige medarbejdere og kan i de kommende år se frem til et noget mindre overskud end hidtil.

Læs mere på www.ifu.dk

Se også jobbørsen under rubrikken Stillinger, hvor IFU søger ny direktør (05.02.06).