Svensk professor: Vi topper ved 14-15 milliarder mennesker

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Verdens befolkning vil toppe, når vi runder 14 til 15 milliarder, men så bliver vi heller ikke flere, forudser den svenske professor Hans Rosling. Han vurderer, at vi så har nået “peak child” punktet, skriver netsitet videnskab.dk tirsdag.

“Antallet af nyfødte er holdt op med at vokse. Og det skyldes en ændring, der allerede er sket: Nu er det ikke længere kirkegården, men soveværelset, der bestemmer væksten, på nær nogle få afrikanske lande”, sagde Rosling på et møde i København.

Tilbage omkring år 1800 fik verdens kvinder i omkring seks børn i snit, hvoraf to i gennemsnit døde, før de blev særligt gamle. I dag får de i gennemsnit lidt over to børn, og ganske få dør.

Ifølge Hans Rosling er to børn et magisk naturligt tal for kvinder i alle lande, der har oparbejdet en vis levestandard. To børn medfører, at klodens befolkning reproducerer sig selv, men heller ikke mere.

Med i gennemsnit to børn per kvinde vil antallet af mennesker på kloden heller ikke udvikle sig eksponentielt, som mange instanser fejlagtigt postulerer, gør han gældende.

Lige nu er vi syv milliarder mennesker på kloden, men vi bliver stensikkert aldrig mere end det dobbelte, ifølge Hans Rosling. Vi har ramt det, han kalder ’peak child’, som på sigt vil flade klodens befolkning ud.

Kan kloden blive ved med at brødføde os, og er der vand og energi nok til alle? Økonomer ser ikke så dystert på det. De hæfter sig bl.a. ved, at den globale befolkningstilvækst allerede er faldende, samt at historien viser, at befolkningspres fremmer teknologiske løsninger.