Swazi-kritiker i København: Værre nu end i kolonitiden

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Peter Kenworthy, Afrika Kontakt

”Situationen i Swaziland er værre end i kolonitiden. Vores kamp har i lang tid været ignoreret af de internationale medier, der kun har rapporteret om kongen eller om det smukke Swaziland”.

Sådan sagde Skhumbuzo Phakathi til danske folketingspolitikere forleden under et besøg her i landet.

”Vi ville kunne presse regimet i Swaziland i langt højere grad, hvis flere støttede vores sag. Denne støtte skal være national, men vi har også brug for støtte internationalt, da jeg har endnu ikke hørt om en befrielseskamp der blev vundet uden hjælp udefra”, uddybede han.

Skhumbuzo Phakathi er generalsekretær for Swazilands største illegale parti, People’s United Democratic Front (PUDEMO). Han talte med repræsentanter fra Socialdemokrater-ne og Enhedslisten, heriblandt Enhedslistens udenrigsordfører, Christian Juhl.

Juhl fortalte bagefter NGOen Afrika Kontakt, at ”det var vigtigt at mødes med Skhumbuzo, og vigtigt at vi fra Danmark understøtter PUDEMU og initiativerne for demokrati i Swaziland”.

Appellerer til Norden

Phakathi var i Danmark som led i en rundrejse i de nordiske lande, hvor han bl.a. forsøgte at få politikere og bevægelser til at støtte PUDEMOs kamp for demokrati og sociale og økonomiske reformer i sit hjemland.

Netop de nordiske lande har tidligere været meget aktive med støtte til befrielsesbevægelser i lande som Sydafrika, Zimbabwe, Mozambique, Namibia og Angola.

Den lille nation i det sydlige Afrika mellem Sydafrika og Mozambique er endnu her i 2012 et enevældigt monarki, hvor flertallet af indbyggerne lever for under en dollar om dagen, mens kongefamilien lever i luksus.

Samtidig er politiske partier forbudt, og PUDEMO og andre, der kræver demokratiske reformer, bliver betegnet som terrorister, tilbageholdt og ofte mishandlet.

”Vore krav er ikke urimelige”, fortalte Phakathi de danske politikere.

”Vi kræver, at kongen tillader partivirksomhed, at regimet stopper med at censurere medierne, at staten stopper med at brutalisere befolkningen, og at monarkiet ikke længere skal være den udøvende magt, som det er tilfældet nu”.

Kvart million på fødevarehjælp

Situationen er desperat og eksplosiv, insisterede han:

”Mange dør af sult. Flere end 250.000 er på fødevarehjælp ud af en befolkning på 1,2 millioner. Uddannelsessystemet og sundhedssystemet er brudt sammen”.

“Resultatet af den stigende straffrihed er, at politiet simpelt hen tilbageholder og dræber demokratiaktivister. Befolkningen er ved at blive utålmodige, og vi ved ikke i hvor lang tid vi kan holde deres vrede tilbage”.

“Verdenssamfundet vender det døve øre til, selv om det har reageret på tilsvarende overtrædelser af menneskerettighederne i andre lande”, gjorde Skhumbuzo Phakathi gældende.

De meget omtalte demokratiske uregelmæssigheder i Zimbabwe er et eksempel på denne dobbeltmoral, mener han:

”Ja, befolkningen i Zimbabwe lider, men den har i det mindste en ting, vi ikke har i Swaziland – en fundamental demokratisk samfundsstruktur”.