Sydafrikas krønikeskriver er død

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Jesper Søe, U-landsnyt.dk

En af Sydafrikas største forfattere gennem tiderne, Nadine Gordimer, er død. Hun blev 90 og sov stille ind i hjemmet i Johannesburg omgivet af sine to børn efter et langt liv i kampen mod apartheid, censur og enhver form for uret.

Nadine Gordimer var Sydafrikas samvittighed. Med poetisk pen og skarphed skar hun igennem, palperede det hvide apartheid-styres bevidsthed og udstillede de fordomme og den racisme, det byggede på, skriver forfatterweb.

I sine efterhånden utallige værker undersøgte hun de politiske vilkår i Sydafrika op igennem det 20. århundrede og viste, hvordan de politiske kår trænger ind i personernes liv – selv helt ind under dynen.

Nadine Gordimer begyndte at skrive som teenager og hendes forfatterskab tæller 15 romaner, der er oversat til 40 sprog, og flere af dem er udkommmet på dansk.

Den svenske forfatter, Per Wästberg, der er formand for Nobel-komiteen i litteratur (hun fik Nobelprisen i 1991), var en nær ven af Gordimer helt tilbage fra 1959. I en aviskronik tirsdag skriver han bl.a.:

“Som ingen anden former hendes samlede værk sig som en dybdepsykologisk samfundskrønike. Hun har kortlagt Sydafrika som en moralsk slagmark. I hendes tekster ser vi historien tolket uden forenklinger og letkøbte forklaringer og dér møder vi hende som Sydafrikas store arkivar og fyrpasser”.

Herhjemme siger forfatteren Niels Barfoed til Berlingske onsdag, at “hendes bøger var selvfølgelig politiske – hvad ellers – men ikke i udgangspunktet”.

“Hendes fortællinger udgik altid fra hverdagen og de sammensatte karakterer, både sorte og hvide, hun skildrer. Hendes indfølingsevne var helt usædvanlig og satte hende i stand til at bryde raceskellets snærende psykologi og se selve den mere omfattende kultur, der taler igennem det enkelte menneske”.

Et uforglemmeligt møde i 1972

Det blev denne skribent forundt som ung journalist at møde den spinkle, ranke kvinde i hjemmet i Johannesburg til et interview i november 1972, som senere kom i Politiken.

Opholdet som journalist var illegalt, og interviewet kom i stand via en glødende anti-apartheid-reporter, Peter Wellmann, som lagde et godt ord ind (men var under bestandig overvågning af sikkerhedspolitiet).

Mødet med Gordimer var uforglemmeligt og et af de minder, jeg altid vil bevare, fra mange års Afrika-reportager.

Mødet med et i bund og grund uforfærdet og stålsat menneske på et tidspunkt, da apartheid-styret syntes uovervindeligt og de første frie valg med stemmeret til alle lå henved 22 år væk.

I links nedenfor kan man læse mere om hende.

Udgivelserne tæller bl.a.:

The Soft Voice of the Serpent (1952, noveller)

The Late Bourgeois World (1966)
A Guest of Honour (1971)
The Conservationist (1974, vandt Bookerprisen)
Burger’s Daughter (1979)
July’s People (1981)
The Pickup (2002)

Udgivelser oversat til dansk

Den senborgerlige Verden (Fremad 1976)
Et andet land (Gyldendal 2001)
Får dig et liv (gyldendal 2006)
Beethoven var en sekstendedel sort og andre fortællinger (Gyldendal 2009)

Læs om hende på http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/1991/gordimer-article.html

Se meget mere om hende på http://en.wikipedia.org/wiki/Nadine_Gordimer 

Nadine Gordimer blev født 20. november 1923 og døde 13. juli 2014.