Sydkorea stopper avl af bjørne på bjørnegaldefabrikker

bjoerne_wap
To bjørne på en bjørnegaldefabrik i Sydkorea.
Foto: World Animal Protection / GKU
Forfatter billede

Bjørnene på de sydkoreanske galdefabrikker er de sidste af slagsen, og ingen nye bjørne skal fødes blot for at blive slagtet, så deres galdeblærer kan sælges og bruges til medicin.

Det er målet med og resultatet af det regeringsfinansierede program at industrien udfases og at der ikke bliver avlet på flere bjørne i fangenskab.

Sterilisationsprogrammet er resultatet af 14 års kampagnearbejde, hvor World Animal Protection og den lokale organisation Green Korea United (GKU) siden 2003 har arbejdet for at forhindre, at nye bjørne blev indlemmet i industrien – og at de nuværende bjørne i fangenskab skal være de sidste, der skal lide og mishandles for deres galde.

I 2014 blev der indgået en aftale mellem Sydkoreas regering og sammenslutningen af ejere af bjørnegaldefabrikker om en frivillig exitplan.

Den omfattede sterilisationsprogrammet, som opfordrede ejerne til at få deres tilfangetagne bjørne steriliseret, så der ikke kan avles nye bjørne ind i industrien. Det er dette sterilisationsprogram, der nu er afsluttet.

"Tydeligt signal til Kina og andre lande"

"Dette er en kæmpe sejr for bjørnene og dyrelivet. Det sender en klar besked om, at det er uacceptabelt, at regeringer i Asien, specielt Kina, bliver ved med at støtte industrier, der profiterer på mishandling og udnyttelse af dyr," siger Gitte Buchhave, direktør for World Animal Protection Danmark i en pressemeddelelse tirsdag.

Ny rapport giver værktøjer til afvikling

En ny rapport fra World Animal Protection og GKU giver værktøjerne til at afvikle og stoppe bjørnegaldeindustrien i andre lande. Rapporten dokumenterer den 14 år lange rejse, der førte til sterilisationsprogrammet i Sydkorea.

I Asien lider over 20.000 bjørne i bjørnegaldeindustrien, hvor de holdes i fangenskab under usle forhold, for at man kan tappe deres galde. Galden bliver brugt i flere forskellige produkter, men primært i traditionel asiatisk medicin. Kina er uden sammenligning den største producent og aftager af bjørnegalde og galdeblærer.

Katalysator for at løse andre problemer

Bjørnegaldeindustrien i Sydkorea har mødt voksende modstand fra befolkningen. Medlem af den sydkoreanske regering, Jeong-Mi Lee, siger: 

"Sterilisationsprogrammet for bjørne i fangenskab er en vigtig milesten for at højne dyrevelfærden i Sydkorea – og det vil være en katalysator for at løse andre dyreproblematikker."

Gitte Buchhave tilføjer: "Vi holder øje med, at sterilisationsprogrammet bliver håndhævet, og at der ikke kommer nye bjørne til. Ingen bjørne skal sidde indespærret og lide i ti år for så at blive slagtet med profit for øje – det er helt uacceptabelt. Der findes tilmed urtebaserede alternativer til bjørnegalde med samme gavnlige effekt for helbredet."

World Animal Protection har arbejdet i over 20 år for at beskytte bjørne verden over og stoppe udnyttelsen og mishandlingen. NGOen vil fortsætte arbejdet, indtil ingen bjørne længere bliver holdt i fangenskab og tvunget til at lide for deres galde, men får lov til at leve i naturen, hvor de hører til.

 

 

 

  • Tusindvis af bjørne har været holdt i fangenskab på galdefabrikker i mange asiatiske lande, inklusive Sydkorea, Kina, Vietnam, Laos og Burma siden 1980erne. Deres galde bliver brugt i traditionel, asiatisk medicin.
  •  
  • World Animal Protection og GKU har skrevet rapporten: Ending bear bile farming in South Korea. Den dokumenterer 14 års arbejde, der førte til sterilisationsprogrammet i bjørnegaldeindustrien i Sydkorea.
  •  
  • Sterilisationsprogrammet har sørget for at 967 bjørne i fangenskab er steriliseret fra 2014 til 2016.
  •  
  • Sammen med sterilisationsprogrammet er der udviklet en DNA database, der gør det nemmere at overvåge og holde styr på de resterende bjørne i fangenskab.
  •  
  • I dag er der 660 steriliserede bjørne i fangenskab på 36 bjørnegaldefabrikker i Sydkorea og ingen bjørne, der ikke er steriliserede. 
  •  
  • I 2016 viste research foretaget af World Animal Protection at 97 procent af kineserne mener, at bjørnegaldeindustrien er grusom – heraf mente 84 pct. at de gerne så industrien forbudt.
  • Samme år skrev Kinas ledende tænketank i regeringen en rapport der indehold en klar anbefaling af at stoppe hele industrien med bjørnegaldefabrikker i Kina indenfor de næste 20 år – hvilket signalerer at denne grusomme industri vil uddø.

Yderligere oplysninger hos:

Presseansvarlig Johanne Hauch Jensen på 33 93 72 25 / e-mail: [email protected]