Sydsudanesisk mægler og københavnsk asylprojekt får dansk fredspris

a_young_girl_hangs_the_south_sudan_flag_5925619011_wiki
Forfatter billede

På mandag er det femte gang, at Liviafondens priser bliver uddelt. Årets tre vindere favner bredt med fredsmægleren William Ongoro fra Sydsudan, asylprojektet Trampolinhuset fra København og et internationalt netværk af kvinder for fred.

Ensomt arbejde i Sydsudan

I følge Global Peace Index indtager Sydsudan pladsen som nummer 162 ud af 163 lande på listen, der vurderer fredssituationen i de enkelte lande. Helt i bund ligger Syrien.

I Trampolinhuset mødes danskere og asylansøgere

Situationen er en anden i København, hvor Trampolinhuset har lokaler. Mødestedet modtager prisen for deres alternative tilgang til asylarbejdet. Det er en udfordring for integrationen, at den mange steder først starter, når man har været igennem en lang sagsbehandling. Det gør Trampolinhuset op med ved at skabe et sted, hvor danskere, flygtninge og asylansøgere mødes og driver værestedet på lige fod.

Det er femte gang, prisen uddeles. Blandt de tidligere vindere er Hans Jørgen Bonnichsen, Bydelsmødre, det syriske netværk Mobaderoon og endelig Leymah Gbowee fra Liberia, som fik Liviaprisen før hun modtog Nobels Fredspris.

Mere om vinderne og priser:

William Ongoro agerer i brændpunktet af den oversete og uhørt brutale konflikt i Sydsudan. Under stor personlig risiko for sig selv og sin familie når han det næsten umulige, når han bygger bro, bringer stridende lokalsamfund sammen til dialog og forsoner tidligere fjender.

Med prisen følger 10.000 kroner.

Trampolinhuset er et stort værested i København, stiftet og drevet af asylsøgere og flygtninge selv. Adresserer et stort, politiseret konfliktfelt I Danmark, vores forhold til flygtninge og indvandrere. De mange aktiviteter er selvstyrede med ligeværdige relationer.

Med prisen følger 10.000 kroner

Global Network for Women Peacebuilders er et netværk af kvinder fra krigsplagede lande, som kæmper for kvinders deltagelse i fredsopbygning og fredsforhandlinger. Kun når kvinders stemmer og perspektiver bliver hørt, kan fredsaftaler føre til ægte sameksistens og forsoning.

Prisen er en hæderspris

Globalnyts kalender