Hundredvis af mennesker har mistet livet eller er blevet såret under de seneste dages voldsomme bombardementer i det østlige Ghouta i Syrien, skriver Læger uden Grænser.
Alene i perioden fra den 18. februar til om morgenen den 21. februar melder hospitaler og klinikker, som vi støtter, om 1.285 sårede og 237 døde.
”Behovet for livreddende medicinsk hjælp til det østlige Ghouta er enormt,” siger Lorena Bilbao, der er koordinator af Læger uden Grænsers arbejde i Syrien.
Der er sandsynligvis langt flere døde og sårede, da vi ikke har oplysninger fra andre klinikker i området. Tabstallene er steget time for time.
I løbet af tre dage er 13 hospitaler og klinikker, som vi støtter, blevet skadet eller ødelagt. Muligheden for at yde livsvigtig medicinsk hjælp er derfor reduceret kraftigt på netop det tidspunkt, hvor der er allermest brug for den.
Belejringen betyder, at sundhedspersonalet ikke kan få nye forsyninger ind af livsvigtig medicin.
”Vi er i stand til at forsyne de klinikker og hospitaler, vi normalt støtter, med nogle basale essentielle medikamenter, og vi støtter også andre klinikker på ad hoc-basis, fordi de løber tør for vigtig medicin.”
”Men der er desværre også ting, vi ikke har adgang til, som ellers væsentligt vil forbedre det livreddende arbejde, som sundhedspersonalet i byen udfører. Derfor anmoder vi dem, der råder over medicinske lagre i og omkring det østlige Ghouta til straks at give adgang til disse lagre. Det vil kunne redde mange liv,” siger Lorena Bilbao.
Belejring stopper medicin
Belejringen af det østlige Ghouta har sat en effektiv stopper for, at livreddende udstyr og medicin når frem i tilstrækkelige mængder. Selv i de få tilfælde hvor en konvoj fra FN eller Røde Kors får adgang til byen, er vigtige forsyninger systematisk blevet fjernet eller nægtet tilladelse til at blive fragtet ind i byen.
Der er desuden meldinger om medicinske lagre i byen, som lægerne ikke har adgang til.
Vi har stadig forsyninger tilbage, men det er blot et spørgsmål om tid, før de også slipper op. Eksempelvis har vi kun intravenøse drop til behandling af 200 alvorlige traume-patienter, og vi har udstyr til at kunne sy sår og foretage kirurgiske indgreb på mellem 2.000 og 3.000 patienter.
Ingen blod og antibiotika
Både vores lagre og de klinikker og hospitaler, vi støtter, er til gengæld løbet fuldstændig tør for blod, anæstesi-medicin og intravenøs antibiotika, produkter der er essentielle for at foretage større kirurgiske indgreb.
Manglen på disse vigtige forsyninger er ekstremt foruroligende – specielt hvis bombardementerne fortsætter med samme styrke i de kommende dage.
Læger uden Grænser opfordrer Syriens regering, krigens parter og enhver forhandler af medicin, der skulle ligge inde med forsyninger, til at give det til klinikker og hospitaler, så de fortsat kan redde liv.
I overensstemmelse med international humanitær lov gentager vi igen vores opfordring om, at sundhedspersonale, patienter og klinikker og hospitaler skal skånes i konflikten. Vi insisterer også på, at det skal være muligt at evakuere patienter i kritisk tilstand.
Læger uden Grænsers arbejde i Syrien
Driver fem hospitaler og tre mobile klinikker i det nordlige Syrien og yderligere fem klinikker i samarbejde med lokale partnere.
Støtter 50 hospitaler/klinikker i Syrien og 11 i det østlige Ghouta. Der er intet personale fra Læger uden Grænser på disse klinikker.
Arbejder ikke i områder, der er kontrolleret af Islamisk Stat, da vi hverken har kunnet få nogen sikkerhedsgarantier eller fået sikkerhed for, at vi kan arbejde upartisk.
Har i flere år søgt om tilladelse til at arbejde i de regeringskontrollerede områder af landet, men det har vi endnu ikke fået lov til.