Tænketank: Gaza-protester er et skift i palæstinensernes nationale bevidsthed

20140805_beit_hanun7_gaza_btselem
Gaza By efter de israelske bombardementer i august 2014.
Foto: B'Tselem (arkiv/Wikimedia/CC)
Forfatter billede

Sidste fredags demonstrationer den 30. marts, hvor israelske styrker dræbte mindst 15 palæstinensere, var de største af sin art i mange år.

Og det er ventet, at de vil vokse i de kommende uger.

Det siger Nathan Thrall, der er leder af det arabisk-israelske projekt i International Crisis Group (ICG), i en analyse af begivenhederne i Gazastriben.

Formålet med de planlagte protester, der har fået titlen ”Den Store March for Tilbagevending”, er at sætte fornyet fokus på det palæstinensiske krav om, at de omkring 750.000 palæstinensere, der blev fordrevet fra deres hjem i 1948, skal have lov at vende tilbage.

I Gaza er to tredjedele af indbyggerne flygtninge fra det, der i de seneste 70 år har heddet Israel, siger Nathan Trall.

Forværrede levevilkår

Så hvorfor kommer de demonstrationer lige nu?

Svaret er ifølge International Crisis Group-eksperten, at der er ved at ske et skifte i palæstinensernes nationale bevidsthed.

Marchen er et forsøg for palæstinenserne på at tage sagen i egne hænder og påvirke deres egen skæbne, som de også forsøgte at gøre under første og anden intifada, siger Nathan Trall.

Samtidig finder demonstrationerne sted på et tidspunkt, hvor de humanitære forhold og lidelserne aldrig har været værre for indbyggerne i den palæstinensiske enklave.

I over et årti har Gaza været blokeret af Israel, og de stramme restriktioner på import og eksport samt rejseforbud til og fra Gaza, har forvandlet Gaza til det, palæstinenserne selv betegner som verdens største fængsel.

Ungdomsarbejdsløsheden er nået op på 60 procent og den generelle arbejdsløshed ligger på mere end 40 procent.

For et års tid siden blev forholdene yderligere forværret, da det palæstinensiske selvstyre på Vestbredden begyndte at straffe styret i Gaza i håbet om, at Hamas-bevægelsen, der kontrollerer det lille stykke palæstinensiske land, kunne presses til helt at overgive kontrollen med det.

Siden er der forhandlet en forsoningsaftale på plads i oktober sidste år, men der er ikke sket meget i retning af at implementere aftalen, siger Nathan Trall.