Disse dyr har flest vira til fælles med mennesker
Mindst truede dyrearter
De mindst truede dyrearter huser flest vira, der også findes i mennesker. Særligt husdyr har en stor fællesmængde af de farlige organismer med mennesker, mens flagermus og primater også skiller sig ud.
Truede dyrearter under pres
Blandt de truede dyrearter er det særligt de arter, hvis levesteder er under pres, som deler vira med mennesker. Dyrearters levesteder er særligt under pres fra menneskelige aktiviteter som landbrug, infrastruktur og urbanisering.
En flagermus, et skældyr og et marked for handel med vilde dyr i den kinesiske by Wuhan. Det er lige nu den mest oplagte forhistorie for den nuværende krise, hvor hele samfund er lukket ned over hele verden.
Forskere mener, at sygdommen Covid-19, der spredes af coronavirusset, er vandret fra en flagermus til et menneske, sandsynligvis via et andet dyr.
”Smitsomme sygdomme fra naturen er dukket frem i en øget hastighed i det seneste århundrede og vil sandsynligvis fortsætte med at dukke frem i lyset af den forventede stigning i befolkningstilvæksten og ændringer i landskabet,” lyder det fra forskerne i undersøgelsen.
Flest vira i de største populationer
Ifølge undersøgelsen er det de mindst truede pattedyr, der har flest vira til fælles med mennesker. De mest mangfoldige arter har tilpasset sig menneskenes miljøer og er derfor mere i nærkontakt med mennesker.
Desuden kommer de ofte også tæt på mange andre dyrearter, hvor vira kan blive udvekslet, fremgår det af undersøgelsen. Forskerne mener, at det er et mønster, der vil fortsætte i fremtiden, da landskaber i stigende grad bliver forvandlet af mennesker.
Af de særlige dyrearter har husdyr otte gange flere vira til fælles med mennesker end vilde pattedyr.
Der er dog stemmer, der maner til besindighed, når det gælder flagermusens skurkerolle.
Birdlife International har eksempelvis for nyligt advaret mod at dæmonisere det flakkende nattedyr. Dyreorganisatione skriver, at der er rapporter om, at flagermus er blevet direkte angrebet som følge af coronakrisen.
skriver Birdlife International.
”Flagermus leverer store gevinster herunder bestøvning, spredning af frø og kontrol af skadedyr, der årligt er milliarder af dollar værd,” fortsætter notifikationen.
One Health er en tilgang, der er beskrevet af Statens Serum Institut som ”en forståelse for, at menneskers sundhed, dyrs sundhed og bevarelse af vores miljø hænger sammen”
WHO.