Taktfast til lykke til København

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Lis Garval, U-landsnyt.dk

Der blev klappet taktfast og sagt til lykke flere gange, da handels- og udviklingsminister Mogens Jensen mandag i Landstingssalen på Christiansborg officielt meddelte, at København i maj 2016 skal være værtsby for Women Deliver.

Women deliver  – og meget mere end babies. Er kvinder sunde og raske, sørger de for uddannelse af deres børn, der igen skaber udvikling i landet. Det er hovedbudskabet for rettighedsorganisationen Women Deliver, der hvert tredje år holder en global konference om kvinders sundhed og rettigheder.

I 2013 mødtes 4500 rettighedsaktivister, politikere, opinionsdannere og flere end 500 journalister i Kuala Lumpur,  og i København venter Women Deliver mindst 5500 fra hele verden. I den første konference i London deltog 1700, og tallet har været kraftigt stigende siden da.

Læs U-landsnyt.dk: http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/18-08-14/danmark-v-rt-verdens-st-rste-konference-om-kvinder

”Invester i kvinder og piger – det giver fremgang for alle” lød det i invitationen til mandagens møde, hvor ministeren også skulle præsentere den nye strategiske ramme for ligestilling, kvinders rettigheder og diversitet.

Så langt nåede Mogens Jensen dog ikke. ”Strategic Framework for Gender Equality, Rights and Diversity in Danish Development Cooperation”  (strategien er kun på engelsk) fik ikke mange ord med på vejen.

 Ministeren sagde, at kvinder og piger er fokus i strategien, fordi de lider mest under fattigdom, diskrimination og marginalisering, men at mænd og drenge er afgørende, hvis der skal ske en virkelig forandring.

Han venter sig meget af rammen, som identificerer nogle af de mange muligheder, der er for at fremme ligestilling og menneskerettighederne. Han understregede, at Danmark ønsker at sikre lige rettigheder for alle og vil bekæmpe krænkelser af menneskerettighederne og diskrimination baseret på køn og seksuel orientering.

Han fortalte om Diana, som han havde mødet i Ghana og som havde påført sig selv 7 aborter, men lykkeligvis nu havde født tvillinger. Og om den 29-årige mor i Sydsudan, i en FN- flygtningelejr. Hun var flygtet med fem børn, fordi hendes landsby blev angrebet af en anden etnisk gruppe.

Det haster

Hvis den fyldte Landstingssal var skuffet over, at den ny strategi blev en parentes, kom det kun frem over den efterfølgende kop kaffe.

Der var åbenlys begejstring over, at organisationen Women Deliver har valgt København som sted for næste globale konference om kvinders sundhed og rettigheder.

Og tilsyneladende også enighed om, at selvom der er sket fremskridt, når det gælder kvinders sundhed og rettigheder –  der er færre der lever i ekstrem fattigdom, der er flere, der har adgang til prævention, der er flere piger i skole og der er i dag 40 pct. kvinder i den globale arbejdsstyrke – så skal der stadig arbejdes hårdt på at skabe mere fremgang.

Der er kun 500 dage til den store status for udviklingsmålene og derefter kommer post 2015-dagsordenen.

Det er nødvendigt med et ”push” fremad, som Jill Sheffield, grundlæggeren af Women Deliver, understregede, og det fulgte Tania Detlefsen op. Den internationale chef i Sex og Samfund pegede på de mange teenagerpiger, der dør i forbindelse med graviditet. Og ni ud af 10 af gravide teenagepiger er gift. Der skal gøres noget ved børneægteskaber, og fra alle i samfundet, sagde hun.

Charlotte Ersbøll , corporate vice præsident i Novo Nordisk, talte om samarbejdet med erhvervslivet og nævnte den betydning, som den danske fakkelkampagne i forbindelse med udviklingsmål 3 om ligestilling og kvinders muligheder, havde haft. Novo Nordisk fik en fakkel for at være ” committed to creating awareness of how diabetes will impede development and women’s empowerment and driving actions to effectively overcome this barrier through collaborative efforts to improve prevention, diagnosis and treatment” .

Novo Nordisk havde dengang og har det dobbelte mål – at bekæmpe diabetes for at empower kvinder og  empower kvinder for at bekæmpe diabetes.

Hun understregede, at kvinder er en af nøglerne til udvikling og lovede, at Novo Nordisk fortsat vil være en stærk partner og vil sikre konferencen succes.

Også Asger Ryhl, direktør for UN Womens nordiske kontor og Pernille Fenger, chef for UNFPAs nordiske kontor, lovede som Mette Gjerskov, formand for bl.a. Udenrigspolitisk Nævn og for Folketingets Tværpolitiske Netværk for Seksuel og Reproduktiv Sundhed og Rettigheder, deres fulde større til konferencen.

Et forslag fra salen til Mogens Jensen lød på at gøre de danske ambassadører til ligestillings-aktivister. Ministeren lovede at tage sagen op på næste uges årlige ambassadørmøde i København

En  synlig meget tilfreds mødeleder Katja Iversen, den danske direktør i Women Deliver, kunne slutte med et tak og på gensyn.

U-landsnyt.dk vender tilbage til den ny strategi senere.