Talenfuld Ph.d.-studerende hædres for at gå Bill Gates efter i sømmene

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Ph.d.-studerende Adam Moe Fejerskov modtog torsdag et af EliteForsks rejsestipendier på 200.000 kr. ved den prestigefulde EliteForsk-prisuddeling på Ny Carlsberg Glyptotek i København. 

Stipendierne gives til særligt talentfulde ph.d.-studerende. 

Det internationale udviklingssamarbejde er i disse år præget af mange nye aktører, der udfordrer de traditionelle måder at tænke og arbejde på.

Dette fænomen sætter Adam Moe Fejerskov fokus på i sine ph.d.-studier, som befinder sig i grænselandet mellem internationale udviklingsstudier og organisationsteori.

Magtkampe og forhandlinger

Om sin forskning på Roskilde Universitets Institut for Samfund og Globalisering og på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) i København fortæller han:

”I mit projekt undersøger jeg, hvordan Melinda & Bill Gates Fonden – en relativ ny, men magtfuld aktør i udviklingssamarbejdet – forholder sig til og gennemfører normer om ligestilling og kvinders rettigheder” (mere om den milliardstore fond på http://www.gatesfoundation.org). 

“De seneste ti år har fonden præsenteret en række politikker på området, og jeg fokuserer specielt på spørgsmål om, hvordan disse politikker er kommet til, hvilke organisatoriske magtkampe og forhandlinger, der ligger bag, og hvad der har været afgørende for, at de netop kom til at se ud, som de gør”.

Hans to mentorer

27-årige Adam Moe Fejerskovs interesse for internationale udviklingsstudier opstod i de tidlige år på universitetet.

Han var interesseret i den voldsomme fattigdom, som store dele af verden var og stadig er præget af, men også i hvordan vi her i Danmark forsøger at afhjælpe den.

”Undervejs mødte jeg institutleder ved RUC Peter Kragelund og seniorforsker Lars Engberg-Pedersen fra Dansk Institut for Internationale Studier”.

“De blev begge faglige mentorer for mig og afgørende for, at jeg fortsatte ind i forskningen, og så vejleder de i dag mit ph.d.-projekt,” fortæller Adam Moe Fejerskov.

Planen er at bruge en væsentlig del af EliteForsk-midlerne på et besøg på Stanford University i Californien, der de sidste 30 år har været førende inden for organisationsteori.

Blogger på U-landsnyt.dk

Her på U-landsnyt.dk kan læserne glæde sig over, at vi har Adam Moe Fejerskov som regelmæssig blogger, der leverer interessante u-landsrelaterede debatindlæg.  

Se det seneste på

http://www.u-landsnyt.dk/blog/1781/forhandlingerne-om-fremtidens-udviklingsfinansieri

Også den ene af hans mentorer, seniorforsker Lars Engberg-Pedersen på DIIS, er blogger på U-landsnyt.dk

Hans seneste indlæg kan ses på

http://www.u-landsnyt.dk/blog/32/t-nk-i-udvikling-ikke-i-bistand

Yderligere oplysninger hos:

Adam Moe Fejerskov, Institut for Samfund og Globalisering, Roskilde Universitet, mobil: 42 36 00 35 og e-mail: [email protected]

Vide mere om Gates-fonden?

Melinda & Bill Gates Foundation blev stiftet af det hovedrige IT-ægtepar i 2000 og rådede pr. 24. november i fjor over gaveindskud på 42,3 milliarder dollars, som nogenlunde svarer til 254-255 milliarder danske kroner.

Til sammenligning udgør Danmarks årlige statslige udviklingsbistand p.t. ca 16 milliarder kr. Intet under at den amerikanske fond er verdens største private humanitære fond. 

Meget mere på 

http://en.wikipedia.org/wiki/Bill_%26_Melinda_Gates_Foundation

Se vor fødselsdagsomtale, da Melinda Gates fyldte 50 i fjor, på

http://www.u-landsnyt.dk/navnenyt/m-rkedage/melinda-deler-milliarder-ud-og-g-r-det-hvert-r

En kritisk blog af – ja, netop Adam Moe Fejerskov – på

http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/09-09-14/bill-gates-k-ber-sig-til-positive-historier-om-udv

Og om Danmarks lidet flatterende rolle om vaccine til børn på en konference for nylig, hvor Gates-fonden til gengæld spædede i kassen på http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/28-01-15/nye-milliarder-til-vaccine-til-b-rn-men-ikke-en-kr