Tamilske Tigre boykotter bistand

Redaktionen

Oprørsbevægelsen De Tamilske Tigre vil ikke deltage i et møde fredag med internationale donorer og regeringen i Colombo om, hvordan man skal bruge opimod 4,5 milliarder dollars, der er stillet i udsigt til genopbygning af Sri Lanka (Ceylon) efter den langvarige borgerkrig på den store ø ud for det indiske subkontinent.

Tigrene udsendte en erklæring, hvori da sagde de ville konkretisere årsagerne til deres afbud senere. De boykottede også en tilsagnskonference i Tokyo i juni, hvor bistanden blev stillet i udsigt. Det skete med den begrundelse, at der ikke ville komme nok bistand til de tamilske områder i nord.

Tamilerne ønsker en midlertidig overgangsadministration for Sri Lankas nordlige og østlige del, før de genoptager forhandlingerne. Tigrene beklager sig nover, at der efer deres opfattelse ikke er nogen effektiv struktur til at håndtere bistandsbevillingerne, og ønsker, at en ny overgangsregering skal tage hånd om det og beslutte, hvordan pengene bruges.

Centralregeringen i Colombo har foreslået en styrende enhed for nord og øst, hvor magten deles, og Tigrene får kontrol over, hvordan de mange flygtninge genbosættes og genopbygningen, men ikke over sikkerheden i området.

Den japanske udsending, Yasushi Akashi, har indkaldt til mødet fredag for at vurdere fremskridt i processen siden Tokyo. Han gæster Tigrenes hovedkvarter søndag.

Hans besøg på Sri Lanka ses som endnu et forsøg på at kickstarte fredsforhandlingerne mellem de tamilske rebeller og den singhalesisk-dominerede centralregering, som har befundet sig i dødvande siden april.

Fredsforhandlingerne skal bringe en afslutning på 20 års etniske blodsudgydelser, som har kostet over 60.000 dødsofre.

Sri Lanka var en overgang kandidat til at blive hovedsamarbejdsland for dansk bistand, men det blev droppet bl.a. på grund af borgerkrigen.