Tanzanias regering er blevet presset til at ophæve et forbud mod HakiElimu, en af landets kritiske undervisningsorganisationer og dermed overholde forfatningens ord om ytringsfrihed.
Regeringen er også blevet presset til at sende en omstridt ny presselov til høring, fremgår det af en artikel i Mellemfolkeligt Samvirkes seneste elektroniske nyhedsbrev fredag.
Af Lisbeth Jensen,
informationsarbejder i MS-Tanzania
HakiElimu – swahili for ”ret til uddannelse” – er en af Tanzanias mest markante og kompetente organisationer i civilsamfundet. Dens formål er at gøre almindelige tanzanianere i stand til at gøre en forskel i uddannelsessystemet og det demokratiske liv gennem viden og information i lettilgængelig form.
HakiElimu fortæller om virkeligheden uden at pakke den ind – hvilket ikke er særlig ”tanzaniansk” – og det har vakt regeringens vrede. F.eks. fik NGOen censureret et TV-spot, der viste, at nok er der stor økonomisk vækst, men det er ikke kommet de fattige ude på landet til gode.
Siden september 2005 har NGOen haft et decideret forbud mod at undersøge og uddele materialer om undervisningssektoren i Tanzania. Men efter først et stille pres fra medierne og organisationen selv og siden et stærkere og stærkere pres, hvor også de grundlovssikrede rettigheder blev inddraget, gav regeringen efter den 7. februar og underskrev en aftale med organisationen.
Hovedindholdet er, at regeringen og HakiElimu er enige om det fælles mål – en bedre uddannelsessektor i Tanzania. Regeringen lover at samarbejde med HakiElimu ved at dele oplysninger og invitere til møder og konferencer, og HakiElimu lover at holde sig inden for loven og de demokratiske principper. Desuden skal de spørge, inden de gennemfører undersøgelser i skoler og vise Undervisningsministeriet deres materialer inden udgivelse.
HakiElimu er tilfreds med udgangen på den lange strid. ”Under mødet blev det hele tiden understreget, at Tanzania regeres som en retsstat og efter demokratiske principper. Det betyder, at vor grundlovssikrede ytringsfrihed stadig er et arbejdsgrundlag for HakiElimu og vor retningslinje i samarbejdet med regeringen,” anfører organisationen i en pressemeddelelse efter mødet.
Programmedarbejder i MS-Tanzania, Andrew Mhina, er også glad for udgangen:
– Når man er en organisation, der arbejder med fortalervirksomhed og lobby på et politisk niveau, så er det en stor sejr at have skabt en stemning i medierne, blandt andre organisationer og også i donorgruppen, så regeringen til sidst ikke kunne gøre andet end at indkalde til et møde og give sig, siger han.
På mødet var premierministeren og fire ministre til stede.
Pressefrihed
Selv om HakiElimu var forhindret i at udføre noget af sit arbejde i undervisningssektoren, har man kastet sig over andre områder, som også har indflydelse på, hvordan almindelige mennesker kan få et bedre liv.
Der arbejdes med, hvordan folkelig deltagelse og demokrati udmøntes i praksis både på lokalt og centralt niveau. Og med adgang til informationer som et vigtigt værktøj til at få indflydelse.
Paragraf 18 i Tanzanias grundlov slår fast, at alle har ret til at søge, bearbejde og videreformidle information. For et par måneder siden blev forarbejdet til en ny lov lækket, der skulle udmønte denne paragraf i praksis, og det udløste et ramaskrig i medieverdenen og blandt de store organisationer, fordi det blev set som et angreb på ytringsfriheden og den frie presse.
Også her stod HakiElimu blandt de forreste, og presset har nu fået ministeriet, der arbejder med lovteksten, til at lave en offentlig høring, før udformes endeligt.
Lovforslaget harmonerer ikke med de offentlige taler, som landets præsident Kikwete har holdt, siden han tiltrådte for godt et år siden. I talerne anbefaler han, at folket deltager og siger deres mening, og inden for sit parti har han efterlyst konstruktiv kritik og hånet rygklappere.
Man kan læse mere på www.hakielimu.org og www.ms.dk