Tårer og henrykkelse over teaterprojekt i Jordan

Redaktionen

Flere tilskuere begyndte spontant at græde, da deltagerne i et stort anlagt dansk-støttet teaterprojekt med unge fra Jordans flygtningelejre gav en smagsprøve på deres kunnen inden for teater, rap, dans og stand-up comedy.

Af Niels-Peter Granzow Busch
MS Jordan

Hendes skrig skærer dybere i trommehinderne end et godstog, der er sat på katastrofebrems.

22-årige Suhair Abu Aljnas skrig stammer imidlertid ikke fra uforsonligt stål. Den palæstinensiske piges udbrud stammer fra indestængt smerte og vrede over mindet om en far, der døde i en al for ung alder.

”Hvorfor forlod du mig?”, råber den unge pige, mens hun med tårer i øjnene fortvivlet banker sine knyttede hænder imod en mur.

Da Suhairs fortælling slutter få minutter senere, brager klapsalverne ud over det improviserede scenegulv i den palæstinensiske Zarqa-flygtningelejr i Jordan. Flere tilskuere – både unge og gamle – græder åbenlyst.

Unge fortæller deres historie

Suhairs fortælling var del af en smagsprøve på en forestilling, som omkring 80 unge fra Jordan vil opføre for den jordanske offentlighed om få måneder med hjælp og støtte fra Center for Kultur og Udvikling (CKU), Mellemfolkeligt Samvirke og Betty Nansen Teaterets C:NTACT-gruppe.

Hovedparten af de unge, der alle er i alderen 15-25, kommer fra de palæstinensiske flygtningelejre i Jordan, mens en mindre del bl.a. er flygtninge fra krigen i Irak.

Fælles for dem alle er, at de – som flertallet af de unge i Jordan og i Mellemøsten generelt – kun sjældent får chancen for at fortælle omverden om de problemer, de tumler med i deres liv.

Ideen bag projektet er derfor, at professionelle kunstnere skal hjælpe de unge med at formidle deres historier ved hjælp af kunstneriske midler. Forestillingen inkluderer derfor både teater, dans, rap og stand-up comedy, som de unge har øvet sammen med professionelle jordanske kunstnere i workshops i Zarqa-lejren.

Ydermere arbejder 2 andre grupper unge fra Jordan med at lave TV- og
radio-indslag med samme tema. Det er planen, at indslagene skal vises i både Danmark og Jordan.

”Jeg elsker det”

Både de danske og jordanske arrangører har lagt ekstrem vægt på, at det er de unge selv, der planlægger både det overordnede tema for forestillingerne, og hvilke historier de ønsker at fremføre.

De professionelle kunstneres primære rolle er derfor at give de unge de kunstneriske værktøjer til at formidle deres historier bedst muligt – på de unges egne præmisser. Og for de unge, der er vant til altid at blive dikteret af voksne, hvad de skal lære, er det en helt ny oplevelse.

– Det er virkelig godt. Underviserne er gode mod os og behandler os som brødre. Jeg elsker det!, fortæller 16-årige Safe Eblaui, der deltager i rap-workshoppen.

Også Ismael Rock på 18, der bliver undervist i rap-musik, er begejstret: – Nu ved jeg langt bedre, hvordan jeg skal skrive om mig selv, mit samfund og mine problemer.

Ismael har rappet før, men føler, at han nu ved mere om rap end nogensinde før, og han vil derfor også fortsætte med at skrive rap-tekster, når forestillingen er slut.

– Jeg kan godt lide at rappe, fordi jeg kan skrive om mig selv, uden at nogen kommer og siger: ‘Hvorfor skriver du sådan noget?’”

Teater i hele Jordan

Der er planlagt 2 åbningsforestillinger. Den ”lille forestilling” vil have premiere i november 2009 og kun omfatte teater-delen, mens den ”store forestilling”, der indeholder både dans, teater, rap og stand-up comedy, får premiere i januar 2010.

Umiddelbart efter premieren på den ”lille forestilling” i november vil de unge skuespillere tage rundt i hele Jordan med forestillingen. På sigt er det planen, at den tillige skal opføres i andre lande i Mellemøsten.

Yderligere oplysninger hos Morten Gøbel Poulsen, CKU, på [email protected] eller Mettine Due, MS, på [email protected]

Kilde: Seneste elektroniske nyhedsbrev fra Det arabiske Initiativ