Udenrigsminister Per Stig Møller (K) deltog lørdag i afslutningen af det femte ASEM topmøde i Hanoi. Lederne fra de 25 EU-lande og EU-Kommissionen, ASEAN-landene, Kina, Japan og Sydkorea drøftede politiske, økonomiske og kulturelle spørgsmål, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse lørdag.
Først var der drøftelser af internationale og regionale emner som terrorisme, masseødelæggelsesvåben, situationen i Burma, Irak, Mellemøsten og på den koreanske halvø. Derefter var styrkelse af de økonomiske bånd mellem Europa og Asien et centralt punkt på dagsorden.
Topmødet vedtog en erklæring om tættere økonomisk partnerskab. EU og Asien vil fortsat arbejde sammen for fremskridt i WTO-frihandelsrunden. Samtidig vil ASEM udbygge dialogen og samarbejdet om handel, investeringer og finansielle emner og indlede dialog om energi, transport og turisme. I en erklæring om dialog mellem kulturer og civilisationer besluttede ASEM topmødet at udbygge det kulturelle samarbejde og de mellemfolkelige aktiviteter.
Udenrigsministeren udtalte efter mødet:
– Vi havde en meget nyttig drøftelse af globale spørgsmål af fælles interesse. Vi er enige om at styrke multilaterale tilgange. Et styrket FN er helt centralt. Vedr. terrorismebekæmpelse er der behov for forskellige tilgange afhængigt af baggrunden for terroren. Der er behov for dialog og kontakt mellem folk for at undgå yderligere radikalisering og polarisering.
Om Burma-drøftelsen sagde Per Stig Møller:
– Burma redegjorde for udviklingen i landet og de seneste skridt i våbenhvileforhandlingerne med de etniske grupper. EU understregede behovet for at få gang i demokratiseringsprocessen. Aung San Suu Kyi må sættes fri. Vi må sikre, at ASEM kan bruges til at fremme en positiv udvikling i Burma.
Slutdokumentet fastslog, at ASEM-lederne ser frem til en tidlig ophævelse af restriktionerne på politiske partier og udtrykker ønske om national forsoning og demokratisering i Burma.
– Det er et vigtigt skridt fremad, fordi de asiatiske lande hermed også er med til at stille krav om en demokratisk udvikling i landet og ophævelsen af de restriktioner, som har ramt Aung San Suu Kyi og hendes parti, siger Per Stig Møller.
Om det økonomiske samarbejde med Asien sagde Per Stig Møller:
– Med den hastige økonomiske udvikling i Asien og fremkomsten af bilaterale regionale handelsaftaler er det vigtigt, at EU udbygger samarbejdet med Asien om handel og investeringer. Med erklæringen om tættere økonomisk partnerskab er vejen åbnet for flere konkrete tiltag. Danmark støtter processen og vil bidrage til udmøntningen af partnerskabet.
ASEM 5 topmødet markerede udvidelsen af ASEM-samarbejdet med de 10 nye EU-lande samt Laos, Cambodja og Burma. Danmark har støttet de nye EU-landes optagelse, men været stærkt kritisk overfor optagelsen af Burma.
Burmas deltagelse blev accepteret for at sikre fortsættelsen af ASEM. Samtidig har Danmark støttet, at EU sender et klart signal til styret i Burma om, at optagelsen ikke er et udtryk for ændring af Danmarks og EUs stærke bekymring over udviklingen.
Udenrigsminister Per Stig Møller havde følgende kommentar til Burmas optagelse:
– ASEM er det vigtigste dialogforum mellem Europa og Asien. Burma-spørgsmålet måtte ikke blokere for en fortsat udbygning af EU-Asien-forholdet. Derfor har vi accepteret, at Burma deltager i ASEM, men ikke med landets regeringschef. Samtidig har vi i EU bl.a. på dansk foranledning besluttet at stramme sanktionerne overfor Burma.