Terrorangreb rammer Nairobi – berygtet somalisk gruppe står bag

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Mindst 59 er dræbt – heriblandt amerikanere, briter og franskmænd – og ca. 175 såret ved et terrorangreb på et butikscenter i Nairobi lørdag, oplyser flere nyhedsmedier søndag formiddag, hvor en befrielsesaktion var i gang.

Præsident Uhuru Kenyatta sagde i en TV-tale, at angrebet, som er det værste i Kenya i 15 år, har til formål at skabe frygt og splittelse i det østafrikanske land. “Men terroristerne vil blive besejret”, anførte Kenyatta, som fortalte, at han selv har mistet pårørende ved angrebet.

Somaliske militante fra den islamistiske gruppe al-Shabaab, der har bånd til al-Qaeda, har taget skylden for angrebet, hvor omkring 18 maskerede og bevæbnede mænd begyndte at skyde vildt om sig i det populære indkøbscenter Westgate.

Der var omkring 1.000 besøgende i centret, da angrebet begyndte ved 13-tiden. Gerningsmændene var lørdag aften omringet af politiet på en af centrets etager, hvor de har forskanset sig, angiveligt sammen med 36 gidsler.

Westgate er et af de mest kendte shoppingcentre i Nairobi og besøges af mange udlændinge.

Flere skandinaver, herunder en dansker, opholdt sig i centret, men blev reddet ud. Der opholder sig 3-400 danskere permanent i landet, dertil kommer mange danske turister.

Al-Shabaab-gruppen skriver, at Kenya “har fået gentagne advarsler om, at det må trække sine styrker ud af Somalia. I modsat fald vil det få svære følger”. Gruppen siger, at kenyanerne har overhørt disse advarsler.

Kenya har været mål for flere mindre terrorangreb siden det store anslag d. 7. august 1998, da en bilbombe blev sprængt uden for den amerikanske ambassade i Nairobi. 213 omkom, og omkring 5.000 blev kvæstet.

Stig Jarle Hansen, forfatter til bogen “Al-Shabaab in Somalia” og lektor ved det norske Universitet for miljø- og biovidenskab, siger søndag til DR Nyheder, at “hvis det er al-Shabaab, der står bag, skyldes angrebet Kenyas engagement i Somalia, hvor Kenya gik ind for to år siden, og har forårsaget mange af al-Shabaabs nederlag”.

Kenyanske tropper har i samarbejde med etiopiske tropper fra nord svækket al-Shabaab i de sidste to år, blandt andet ved at overtage byen Kismayo, som har været en stor indtægtskilde for terrorgruppen.

“Kenya har været meget effektiv i sin nedkæmpning af al-Shabaab, og angrebet kan være en” hilsen” fra al-Shabaab”, siger Stig Jarle Hansen.

Terrorforsker Magnus Ranstorp fra Försvarshögskolan i Sverige peger på, at aktionen markerer en kursændring for al-Shabaad. De første meldinger fra vidner tyder nemlig på, at terroristerne i indkøbscentret er gået direkte efter vesterlændinge:

“Det er et brudpunkt for al-Shabaab, fordi de ikke har gennemført en sådan aktion tidligere, hvor de målrettet er gået efter vesterlændinge, selv om de internt hat haft diskussionen i nogen tid”, siger Magnuns Ranstorp.

Rammer vigtige turistindtægter

Et angreb kan ramme Kenya hårdt, vurderer Stig Jarle Hansen.

“Det er jo et angreb på kenyanske strategiske interesser, fordi turistindtægterne er så vigtige. Al-Shabaab ved, hvad de har gjort. Jeg tror, vi vil se en del rejsevejledninger fra vestlige lande, der fraråder rejser til Kenya, og det vil give et stort indtægtstab for landet”.

Al-Shabaab er en radikal, islamistisk gruppe, der har eksisteret siden 2004. De fortalte selv sidste år, at de har forbindelser til terrornetværket al-Qaeda.

Gruppen har sit udspring i de islamiske råd, der regerede dele af Somalia indtil Den Afrikanske Union med Kenya i spidsen gik ind i Somalia i 2011.

“De er blevet svagere i løbet af de sidste år, bl.a. fordi de kenyanske tropper har jaget dem fra skanse til skanse”, siger Stig Jarle Hansen.

Magnus Ranstorp tolker lørdagens angreb i Nairobi som al-Shabaabs forsøg på at markere sig, også overfor al-Qaeda-grupper i andre lande.

Al-Shabaab tæller et sted mellem 7.000 og 9.000 militante og har som mål at indføre en steng form for sharia-lovgivning.