Professor Thomas Tufte, Dyssegaard i København, fra Institut for Kommunikation, Virksomhed og Informationsteknologier på RUC, fylder 50 søndag d. 21. december 2014.
Fødselaren beskæftiger sig med medier og social forandring, især i u-lande og var således tllbage i 90erne initiativtager til et særnummer af Danidas magasin “Udvikling” om medier og u-lande.
Tufte kommer også rundt om receptionsforskning og medieetnografi, samt forskellige sundhedsvidenskabelige aspekter, herunder sundhedskommunikation.
Demokratiudvikling, menneskerettigheder, folkesundhed og social retfærdighed er omdrejningspunkter i hans 25-årige karriere.
Den begyndte som ungdomskonsulent i Folkekirkens Nødhjælp i 1990 og førte siden til jobs i FN, konsulent for USAID (Amerikas Danida), FN-organisationerne UNESCO og UNICEF, samt en international forskerkarriere.
Efter et års udveksling i Brasilien i 1983 blev fokus rettet mod at være kultursociologi-studerende på sociale bevægelser og demokratiudvikling i Latinamerika.
U-landenes fremgangsrige papiraviser
Som ph.d. i medievidenskab (1995) blev det til forskning i internationalt medieforbrug i 1990erne og han høres ofte, når medie-emner i u-landene kommer op i pressen herhjemme.
Således også, da det kom frem i 2013, at papiraviserne ikke ligefrem ligger på sottesengen i verdens u-lande, men går frem.
Han sagde dengang til dagbladet Politiken:
“Den generelle velstandsstigning gør det muligt for flere at købe avis (i u-landene). Det er dog mest af alt et storbyfænomen. Men desuagtet er det godt. Det bidrager til udviklingen af demokratiet og en mangfoldighed af stemmer i den offentlige debat”.
Thomas Tufte tror dog ikke på, at aviserne i udviklingslandene på længere sigt kan læne sig tilbage og glemme alt om internettet. Tværtimod er det hans oplevelse, at den yngre generation i udviklingslandene er mindst lige så interesserede i de nye sociale medier som unge i Danmark .
Som eksempel nævner han, at han netop er hjemvendt fra Brasilien, hvor sommerens demonstrationer mod ulighed og en korrupt offentlig sektor også udviklede sig til en protest mod de etablerede medier, såsom papiraviserne.
“Papiravisen får kamp til stregen i de kommende år”, lød det fra Tufte.
Også tilknyttet universitet i Johannesburg
Som lektor og professor er det siden blevet til 15 år med aids-forebyggelse, særligt i Afrika, og de seneste år med spot på medie- og demokratiudvikling i Afrika syd for Sahara, hvor han er senior research associate på University of Johannesburg i Sydafrika.
Hverdagen på RUC kobles jævnligt med forsknings- og undervisnigsopgaver på universiteter i Albanien, Sydafrika, Spanien, Brasilien, Colombia m. fl.
Målet i arbejdslivet har altid været at knytte forskning så tæt sammen med udviklingspraksis som muligt og dette arbejde har spredt sig over 30 lande verden rundt.
Forskervejen har ført til forfatterskab eller job som redaktør af i alt 15 bøger, heriblandt “Communication for Social Change”, “Media and Glocal Change. Rethinking Communication for Development”, samt “Medierne, minoriteterne og det multikulturelle samfund. Skandinaviske perspektiver”.
Den næste bog udkommer på spansk i Barcelona til maj. Endnu en er på trapperne senere i 2015 – her på engelsk, i Cambridge.
Fødselsdagen fejres med hustru og døtre i Sydafrika.
Mere om ham på http://rucforsk.ruc.dk/site/person/ttufte