Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) slog i sin åbningstale til Folketinget tirsdag fast, at Afghanistan de kommende år vil være Danmarks største internationale engagement – “også af hensyn til vor egen sikkerhed”, understregede hun.
I talens afsnit om Danmarks internationale engagement netop nu hed det:
Danmark er et rigt samfund og et stærkt fællesskab. Vi har råd – og også en forpligtelse – til at hjælpe dem, for hvem sikkerhed, demokrati og mad på bordet ikke er en selvfølge.
Derfor har vi styrket vores engagement i de allermest fattige og skrøbelige lande i verden.
Det gælder især i Afghanistan. Her er der på trods af mange fremskridt stadig store udfordringer. Derfor vil Afghanistan de kommende år være vores største internationale engagement. Også af hensyn til vores egen sikkerhed.
Vi er i fuld gang med at diskutere rammerne for den danske indsats de næste to år. Resultatet af forhandlingerne bliver en ny Afghanistan-plan.
Vi flytter vores indsats fra kamp til støtte og træning, så afghanerne selv kan overtage det fulde ansvar for sikkerheden i deres land i 2014. Vi øger bistanden, så uddannelse, arbejde og mad også bliver virkelighed for mennesker i et af verdens fattigste lande.
En bred kreds af partier står bag den danske indsats i Afghanistan. Det er godt for Danmark.
Det er mit stærke ønske, at vi også kan indgå et bredt forlig om et mere slankt – men stadig skarpt forsvar. Det forhandler vi netop nu med partierne bag forsvarsforliget.
Hyldest til soldater
Dygtige og modige danske soldater yder en kæmpe indsats for at fremme sikkerhed og udvikling mange steder i verden.
Til jer soldater, vil jeg sige: I gør det muligt for Danmark at sætte handling bag vores værdier om demokrati, sikkerhed og ligestilling.
I omsætter demokrati til et demokratisk valg i Libyen. I omsætter sikkerhed til en mere tryg sejlads ud for Afrikas Horn. I omsætter ligestilling til skolegang for piger i Afghanistan.
I disse uger ser vi nye eksempler på voldsomme overgreb mod civil-befolkningen i Syrien. Massive overtrædelser af menneskerettighederne.
Danmark har konsekvent bakket op om det internationale samfunds utallige forsøg på at stoppe volden og indlede en demokratisk proces. Desværre uden held. Derfor hjælper Danmark den syriske opposition.
Uddannelse og atter uddannelse
Ligesom vi hjælper i verdens brændpunkter, vil vi også hjælpe med en varig fred og udvikling, når branden er slukket.
Og når en befolkning skal bygge deres land op, så er der én byggesten, som er vigtigere end alt andet.
Når børnedødeligheden skal ned. Når fattigdommen skal ned. Når ligheden mellem kvinder og mænd, rige og fattige skal op. Så handler det basalt om én ting: Uddannelse.
Uddannelse til både piger og drenge.
Derfor er Danmark parat, når FN spørger, om vi vil hjælpe med uddan-nelse i de fattige lande. Med at uddanne lærere. Med nye skolebøger. Med at få børn fra de fattigste familier, og særligt flere piger, i skole.
For det sætter gang i udviklingen, og det løfter velstanden, når uddannelse er for de mange og ikke kun de få, sagde statsministeren.
SRSF-regeringen har hævet u-landsbistanden i 2012 og vil også gøre det i 2013 i forhold til de planer, der var lagt af den forrige regering.
Se også telegrammerne
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/27-08-12/regeringen-l-gger-lidt-p-udviklingsbistanden-i-201
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/22-08-12/afghanistan-positive-resultater-af-dansk-bistand-t
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/22-08-12/friis-bach-erkender-nederlag-samt-nkning-af-bistan