Til Cambodja for Læger uden Grænser

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Sygeplejerske Marie Oxenbøll rejste søndag til Siem Reap i Cambodja for hjælpeorganisationen Læger uden Grænser (MSF). Hun skal det næste år arbejde på et hiv/aids-projekt i byerne Siem Reap og Poipet i den nordvestlige del af det fattige land i Sydøstasien.

Marie Oxenbøll skal virke som sygeplejerske på et projekt, der tilbyder behandling og forebyggelse til hiv-smittede. Hun skal bl.a. stå for yderligere at forbedre patientkontakten og uddanne de lokalt ansatte sygeplejersker. En del af jobbet består også i at undervise hiv-smittede patienter i at tage del i oplysningsarbejdet omkring den smittefarlige virus.

Der er registreret flere end 3.000 patienter på klinikken for kroniske sygdomme på hospitalet i Siem Reap, hvor Marie Oxenbøll skal arbejde. Her får ca. 1.000 voksne og 250 børn antiretroviral medicin (ARV-behandling) mod aids.

– Læger uden Grænser har i lang tid presset på for at få prisen på aids-medicin ned, så vi har mulighed for at behandle så mange patienter som muligt, siger Marie Oxenbøll.

Læger uden Grænser giver i dag antiretroviral behandling til næsten 60.000 patienter i 50 programmer i 29 lande. 85 procent af dem er fortsat i live efter 2 års behandling.

Det er 27-årige Marie Oxenbølls første mission for MSF. Hun har et års orlov fra sit job på Rigshospitalets intensivafdeling. Marie Oxenbøll har tidligere arbejdet på Epidemiklinikken også på Rigshospitalet.

MSF har arbejdet i Cambodja siden 1989.