Timbuktu Fonden holdt i april 2016 konferencen Communicating Worlds, der trak fuldt hus i AFUK’s højloftede lokale på Enghavevej i København. Nu følger en ny konference – Communicating Worlds 2 – dog i mindre format. En mini-konference hedder det i invitationen. LINK TIL KALENDER
Som afslutning på konferencen uddeles Timbuktu Prisen, der er fondens pris til en journalist eller en gruppe af journalister, der har gjort en særlig indsats for at oplyse om forholdene i verdens fattige lande.
Prisoverrækkelsen har tidligere år fundet sted under Folkemødet på Bornholm men i år har fonden altså valgt selv at stå for rammerne omkring den.
Konferencen sætter spot på aktivisme, ytringsfrihed og samtale og lægger ud med en samtale med den sudanesiske tegner Khalid Albaih.
Han arbejder under titlen ’Khartoon’, som er sammensat af hans navn Khalid, Khartoum, hvor han kommer fra, og ’cartoon’ (tegneserier), som er det, han arbejder med. Khalid vil her fortælle om hvordan kombinationen af Det Arabiske Forår og sociale medier satte gang i hans karriere som satirisk tegner, og hvor han henter brændstof til sit arbejde, der er kendt for at stille skarpt på alt fra de store, politiske, globale temaer, over racisme til vores afhængighed af sociale medier.
Derefter er der panelsamtale mellem tre personer om deres personlige erfaringer med at bruge sig selv i debatten om ’dem og os’. Der stilles skarpt på den personlige drivkraft, samt ikke mindst helt konkrete tiltag til hvordan man påvirker den marginaliserende diskurs.
Panelet består af Khalid Albaih, Mina Dennert og Natasha Al-Hariri
Fonden skriver selv:
Vi oplever en stigende globalt såvel som i Danmark – i debatten om hvordan vi opfatter os selv, og dem vi mener adskiller sig fra ’os’. Vi henter i stigende omfang vores nyheder om verden på sociale medier, som naturligvis påvirker vores holdninger og forståelse af hvordan verden hænger sammen. Samtidig giver udbredelsen af Internettet nye muligheder for kommunikation på tværs af en tidligere knapt så forbundet verden, og dette potentiale forventes også at udgøre en større del af formidlingen om udviklingsbistand og det globale syd til danskerne. Nogle af os kaster os ud i det, andre står helt af.
’Det gode ved sociale medier er, at de kan starte en samtale mellem folk, der aldrig har talt sammen før’ har Khalid Albaih udtalt. Blander man sig i samtalen om forholdet mellem ’dem’ og ’os’ kan det dog også resultere i en udfordring, som til sidst får den enkelte til at trække sig. Det er krævende at deltage i samtalen, og selvom det kan give nye venskaber, kan det også have store personlige omkostninger.
Natasha Al-Hariri er community organizer på Medborgerne. I over 10 år har hun markeret sig i den offentlige, danske debat som meningsdanner. “Jeg findes i virkeligheden. Og jeg hader vasketøj, som du. Jeg laver havregrød til mit barn hver morgen, som du.” skrev hun i april som svar på nogle af de trusler, hun modtager.
I Sverige opleves tilsvarende, og her står Mina Dennert bag det svenske online-initiativ #jagärhär (jeg er her) – https://www.facebook.com/groups/548170525365320/ – som aktivt forsøger at påvirke den hadefulde diskurs i medierne gennem en kollektiv indsats i kommentarfelterne på bl.a. Facebook. #Jagärhär’s Facebookgruppe har over 71.000 medlemmer, og bygger på ideen om, at når mange gør lidt, gør det en forskel, hvis det gøres sammen.
Læs mere om de tre paneldeltagere:
Khalid Albaih l www.khartoon.tumblr.com
Mina Dennert l www.jagarhar.se
Natasha Al-Hariri l www.facebook.com/nalhariri