Timet og tilrettelagt – evakueringsplan reddede tusinder af liv i Indien

gettyimages-526306736
Stormsikre betonbygninger som denne husede de 1,2 millioner evakuerede under cyklonen Fanis hærgen i det nordøstlig Indien i weekenden.
Foto: Pallava Bagla/Corbis via Getty Images
Laurits Holdt

6. maj 2019

51 meldes omkommet efter en voldsom tropisk cyklon fredag og over weekenden ramte først staten Odisha på Indiens nordlige østkyst og derefter Bangladesh, hvor den stilnede af. Vindstød på op til 200 kilometer i timen har ødelagt tusinder af huse og væltet utallige træer og elektricitetsmaster.

Det kunne have udviklet sig til en katastrofe, som det gjorde da en tilsvarende storm ramte staten i 1999. Her mistede knap 10.000 mennesker livet.

Men i modsætning til i 1999 havde myndighederne denne gang forberedt sig grundigt:

Omkring 1,2 millioner mennesker var i dagene før stormen ramte land blevet evakueret til centre væk fra kysten med hjælp fra flere end 40.000 frivillige. Det var blevet sendt millioner af sms’er og kørt spots på TV. Flåden havde skibe, fly og helikoptere parat til at deltage i redningsoperationer og levere nødhjælp og delstatsregeringen havde 300 både på stand-by.

De materielle ødelæggelser er sandsynligvis enorme men den menneskelige katastrofe blev afværget.

Myndighederne overraskede
Det skyldes først og fremmest den effektive evakuering, som høster ros fra eksperter. Til New York Times siger en maritim ekspert fra den indiske forskningsinstitution Observer Research Foundation, Abhijit Singh, at få ville have forventet en sådan grad af organisatorisk effektivitet. ”En kæmpe succes,” kalder han delstatsregeringens indsats.

”Regeringen er sædvanligvis dysfunktionel i tilfælde som dette men mobiliseringen her var virkelig imponerende. At evakuere en million mennesker på tre-fire dage og sørge for både husly og mad til dem er en stor præstation,” siger han videre.

Efter katastrofen i 1999 gik delstatsregeringen i gang med at bygge hundredevis af betonbygninger, der skulle huse indbyggerne fra kystområderne når der igen kom voldsomme storme. Der er siden kommet mange flere til.

De er løbende blevet testet af voldsomme storme, som er almindelige i området – men ikke i en grad som da cyklonen Fani ramte i weekenden.

Staten Odisha, der tidligere hed Orissa, er er af Indiens fattigste. Knap 33 procent af befolkningen levede i 2013 under landets fattigdomsgrænse. Gennemsnittet for hele Indien var ifølge landets nationalbank 22 procent.