Titusinder af landsbyer i Indien får lys

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Solen er for længst gået ned. Alligevel sidder alle landsbyens børn samlet i den lokale lærers hus og terper lektier.

Noget, der var utænkeligt for ikke ret lang tid siden. For dengang var landsbyen indhyllet i mørke fra solnedgang til solopgang, skriver DR online onsdag.

Landsbyen, der ligger i det østlige Indien nær grænsen til Bangladesh, har aldrig haft strøm. Her er ingen elektriske lamper, ingen køleskabe, ingen TV-apparater. Her er små hytter med jordstampede gulve og rismarker og ikke ret meget andet.

Men nu stråler en lampe i loftet hos læreren hele aftenen, og børnene kan bruge tiden til at læse lektier.

Landsbyen ligger langt uden for rækkevidde af det indiske el-net – men det lille mirakel i loftet drives heller ikke af strøm fra et gammeldags kraftværk. Det kører på solkraft.

400 millioner uden strøm

– Da vi var børn, læste vi ved en lille paraffin-lampe. Det var svært at se ordene ordentligt. Vi levede i mørke. Nu er vi kommet ind i lyset, siger lærerens hustru, Chinmoye Mondal.

Landsbyen er én af titusinder i kæmpelandet, som nu har fået bygget et solkraft-anlæg betalt af den indiske regering.

Det er en revolution for landsbyerne, men der er stadig over 400 millioner indere, der lever uden strøm.

Indiens el-sektor kan slet ikke følge med den rivende økonomiske udvikling i landet – men Indien satser stort på grøn energi i fremtiden, siger den indiske miljøminister, Jairam Ramesh.

Satser på solkraft

– Ikke mange ved det, men Indien får 8 procent af sin energi fra vedvarende kilder i dag – og vores mål er at nå 20 procent i år 2020, siger ministeren.

Men også i fremtiden vil hovedparten af Indiens energi komme fra kul, og Indiens kulkraftværker er blandt verdens mindst effektive.

Det gør Indien til ét af de helt centrale lande på FN’s klimatopmøde i København om knapt 5 uger.

For med en milliard indbyggere og kraftig økonomisk vækst står Indien til at blive én af de helt store udledere af drivhusgasser i de kommende år.

Kom og mød Danmarks Radios klimaeksperter til en update i DR-huset i København tirsdag den 10. november. Se meget mere i u-landsnyts kalender under dato 10.11.09