Det sker som en reaktion på den amerikanske udmelding om at stoppe dollar-strømmen til organisationer, der støtter eller oplyser om familieplanlægning, prævention og abort. Kendt som Global Gag Rule.
Trumps dekret betyder, at internationale organisationer ikke længere kan få økonomisk støtte fra USA, hvis de enten tilbyder, informerer om eller henviser kvinder til abort.
Derfor sender otte EU-lande nu et brev stilet til EU’s udenrigschef, Federica Mogherini, og udviklingskommissær Neven Mimica, hvori de udtrykker bekymring over den førte amerikanske politik.
Ud over Tørnæs har ministre fra Sverige, Frankrig, Holland, Finland, Tyskland, Storbritannien og Belgien skrevet under, og med brevet følger et dansk bidrag på 75 millioner kr. til organisationer, som særligt forventes at blive ramt af det amerikanske forbud.
I Sverige mener udviklingsminister Isabella Lövin fra Miljøpartiet, at Trumps politik kan få direkte konsekvenser for 'sårbare kvinder og børn'. Den 54-årige skåning har været "biståndsminister" i den rød-grønne regering i Stockholm sammen med Socialdemokraterna siden oktober 2014.
"Jeg er bekymret for de konsekvenser, som den amerikanske beslutning om at genindføre Global Gag Rule kan få for verdens fattigste og mest sårbare kvinder og piger", anfører Ulla Tørnæs og føjer til:
"Derfor har jeg samlet en alliance af europæiske lande inklusive Danmark, der som os har dette emne højt på deres dagsorden”.
Den danske regering går med i front med bevillingen på 75 millioner kr., som ifølge Berlingske tirsdag kommer oveni andre 360 mio., Danmark i forvejen har bevilget.
På dansk initiativ har alliancen udarbejdet det fælles brev til EU, hvor der opfordres til at sætte problemstillingen på dagsordenen og finde ekstra finansiering til de organisationer, der bliver ramt.
Der arbejdes lige nu på at få så mange lande som muligt til at skrive under.
Ulla Tørnæs:
”Det er vigtigt, at de organisationer, der arbejder med familieplanlægning og seksuelle og reproduktive rettigheder, ikke bliver nødt til at lukke indsatser ned".
"Danmark kan ikke løfte hele opgaven alene. Men jeg har fundet 75 millioner og sammen med de øvrige ligesindede europæiske lande opfordret EU-kommissionen til at gøre det samme".
På den måde kan vi forhåbentlig reducere antallet af uønskede graviditeter, usikre aborter og dødsfald på grund af graviditet og fødsel," siger udviklingsministeren.
Det er ikke første gang, at Danmark lægger kontant afstand til den amerikanske regerings politik om befokningsvækst, prævention, familieplanlægning og kvinders rettigheder.
Da Tørnæs sidst var udviklingsminister (2005-2010) samlede Danmark og det øvrige EU også ind for at finde de penge, som USAs dav. republikanske præsident, George W. Bush, fratog FNs Befolkningsfond (UNFPA).
I dag har 225 millioner kvinder verden over ikke adgang til prævention (svangerskabsforebyggelse). Flere end 800 kvinder dør hver dag i forbindelse med graviditet eller fødsel.
Hvert år foretages der tæt ved 22 millioner usikre aborter på verdensplan. Det er tal, der vækker til eftertanke – og handling fra den danske regering, hedder det.
Ulla Tørnæs har netop besøgt et af verdens tre fattigste lande – Niger i Vestafrikas Sahelbælte – hvor kvinder får hele 7,5 børn i snit.
"Det er et paradoks, at USA vælger at fjerne støtten til organisationer, der lige præcist har fokus på at sikre prævention og familieplanlægning for at få nedbragt folkevæksten", siger ministeren til Berlingske om landet med verdens højeste procentuelle vækst i indbyggertallet.