En toptunet model fra de bedste modehuse og eksileret prinsesse har meddelt, at hun stiller op til præsidentvalget i sit hjemland, Burundi, i Centralafrika, rapporterer BBC Online tirsdag.
Esther Kamatari, som har tilbragt en stor del af tilværelsen på de parisiske catwalks, siger, at hun ønsker at genskabe monarkiet for at hele sit hjemlands dybe etniske skel.
Burundis sidste konge blev myrdet i 1972 og det kastede det lille land ud i en brutal borgerkrig, der strakte sig over et årti og var et opgør mellem det magthavende tutsi-mindretal og flertallet af hutuer. Flere hundredtusind mennesker blev nedslagtet under grusomme massakrer, hvor især Burundis tutsi-ledede hær ikke holdt sig tilbage.
Siden en fredsaftale i slutningen af 1990erne har forholdene været nogenlunde rolige og i 2001 blev der på sydafrikansk initiativ indsat en midlertidig regering i en 3-års periode. Dens mandat udløber nu, og planen er at holde præsidentvalg i oktober.
Esther Kamataris Abahuza-parti, hvis navn betyder at bringe folk sammen, lod sig officielt registrere mandag og valgte umiddelbart efter prinsessen som sin præsident-kandidat.
Esther Kamatari flygtede fra Burundi i 1970 efter at medlemmer af den kongelige familie var blevet dræbt. Ifølge prinsessen begyndte hjemlandets problemer, da kongen blev myrdet: – Burundi var et kongedømme i 500 år, og vi havde fred i den tid. Kongen var fader for hele vort folk, siger hun til BBC.
Hun ønsker en folkeafstemning om genindførelse af monarkiet eller en fortsat republik. Hun er ikke kendt for sit modelarbejde hjemme, hvor det er hendes royale status og humanitære arbejde, som ventes at vinde hende stemmer.
– Mange fattige vil nok stemme på mig, men ikke de intellektuelle, siger hun. Hun tilbringer størsteparten af tiden i Paris, men siger, hun vender tilbage til Burundi, når præsidentkampagnen officielt går igang.
Burundis hær har siden selvstændigheden i 1962 været kontrolleret af tutsier, som udgør under en femtedel af befolkningen. Hæren har til dato styrtet 3 hutu-præsidenter, fordi den følte sig truet på sin magtstilling.
Bl.a. Sydafrika har været aktiv for at mægle og finde en holdbar fred i det lille land, idet Burundi – som den etniske krudttønde det er – risikerer at sætte andre dele af Centralafrika i brand, hvis låget ryger af – igen.
Det var i det lille naboland, Rwanda, at folkemordet på tutsier og moderate hutuer fandt sted for godt 10 år siden. På under 100 dage blev mindst 800.000 mennesker slået ihjel, ofte på bestialsk og grusom vis. Især tutsierne blev umenneskeliggjort og kaldt kakkerlakker, der skulle udryddes.