Tørnæs åbner dansk ambassade i Malis hovedstad den 15. november

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) åbner den første danske ambassade nogensinde i Mali onsdag den 15. november under et besøg i det vestafrikanske Sahelland, der nu er blevet dansk programsamarbejdsland for bistanden.

Den danske ambassade i hovedstaden Bamako skal varetage et nyt og omfattende bistandsprogram på 800 mio. kr. i et af verdens fattigste lande.

Udviklingsministeren udtaler i den anledning:

– Med ambassade-åbningen er Danmark for alvor i gang med bistandssamarbejdet med Mali. Vores bistand vil medvirke til at få sat skub i den økonomiske vækst og forbedre levevilkårene for den fattige del af befolkningen. Og det er hårdt tiltrængt i et land, hvor 7 ud af 10 lever under FNs fattigdomsgrænse. Især forbedring af kvindernes situation vil være i fokus for vores indsats i Mali.

– Det er regeringens klare målsætning at styrke indsatsen i Afrika, fordi Afrika halter så meget bagefter alle andre kontinenter. Igangsættelse af et nyt bistandssamarbejde og åbning af en ny ambassade er et klart led i denne strategi.

– Jeg ser også frem til selv at besøge nogle af de områder, som vi med den danske bistand kommer til at støtte. Det gælder et besøg i byerne Bankass og Kurundé i Mopti-regionen, hvor Danmark vil støtte en hårdt tiltrængt forbedring af vandforsyningen bl.a. gennem opstilling af vandpumper.

– Når vi om små 3 år har gennemført aktiviteterne, vil vi have medvirket til, at omkring 100.000 mennesker i Mopti-regionen har fået adgang til rent drikkevand, slutter ministeren.

Ulla Tørnæs besøger Mali med afrejse fra Danmark lørdag den 11. november og hjemkomst fredag den 17. november.

Baggrund, udsendt af udenrigsministeriet

I en region, hvor mange lande er præget af konflikt, er Mali et sjældent eksempel på et stabilt land med et velfungerende demokrati. Men Mali er også et af verdens fattigste lande. Over 70 pct. af befolkningen på ca. 13,5 millioner lever for under en dollar om dagen. Miljøproblemer som udpining af jorden, skovfældning og ørkenspredning truer livsgrundlaget.

Regeringen besluttede i 2005 yderligere at styrke fattigdomsorienteringen og Afrika-fokus i den danske udviklingspolitik. Valget af et nyt programsamarbejdsland var et væsentligt element i udmøntningen af denne beslutning. Efter en grundig analyseproces besluttede regeringen i januar 2006 at indlede et langsigtet udviklingssamarbejde med Mali og oprette en dansk ambassade i landet.

Det overordnede formål med den danske bistand er at understøtte Malis kommende fattigdomsstrategi ved at bidrage til en bæredygtig og socialt afbalanceret vækst og højne levevilkårene for den fattige del af befolkningen, navnlig de fattige på landet og her især kvinderne.

Den første bevilling på 65 mio. kr. til vandsektorprogrammet blev godkendt i september 2006. Når samarbejdet er fuldt udbygget, forventes landeprogrammet at være på ca. 200 mio. kr. om året. Det svarer til omkring 800 mio. kr. i perioden 2006-2011.

Yderligere information hos chefen for Danidas Afrika-kontor, Johnny Flentø, på telefon 33 92 03 78.

Læs mere om Mali på UMs hjemmeside
www.um.dk/da/menu/Udviklingspolitik/LandeOgRegioner/Programsamarbejdslande/Mali/?wbc_purpose=Basic&WBCMODE=Presentat

Gå også ind i u-landsnyt.dks Arkiv-rubrik og tast ordet Mali i søgerubrikken, så kommer artiklerne om landet frem