Tørnæs: Danida tegner et alt for rosenrødt billede af bistanden som vidundermiddel

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) benytter voksende skepsis mod u-landsbistanden, blotlagt i en ny rundspørge fra LOs ugebrev A4, til at rette en bredside mod Danida.

– Det er på tide, at vi får en mere nuanceret holdning til bistanden. I alt for mange år har blandt andre Danida bidraget til at tegne et alt for rosenrødt billede af bistanden som et vidundermiddel og udelukkende et gode for modtagerlandene. Det har ført til den fejlagtige konklusion, at jo mere bistand jo bedre, siger hun mandag bl.a. til Ugebrevet A4.

Hun gør dog en tilføjelse efter snart 4 år som udviklingsminister: – Jeg må konstatere, at der ikke er ubegrænset spalteplads eller sendetid til at beskrive, hvad vi laver i u-landene. Medierne beskæftiger sig for det meste kun med u-lande, når der er katastrofer eller krig. Eller hvis et eller andet u-landsprojekt ikke er gået efter bogen.

Tidlgere på året påviste “Nyhedsavisen” og TV 2 mindst 244 tilfælde af svindel, bedrag og andre regnskabsmæssige uregelmæssigheder i projekter under dansk bistand. Det skete efter måneders gennemgang af tykke mapper om projekterne, som var udleveret af Danida i medfør af loven om aktindsigt.

Vel at mærke sager, som stort set alle aldrig før var bragt ud til offentligheden af Tørnæs og Danida.

Generalsekretær i u-landsorganisationen IBIS, Vagn Berthelsen, siger til A4:

– Tallene (i rundspørgen) er et vink med en vognstang til regeringen om, at der skal gøres mere ud af oplysning og dialog for at få danskerne involveret i ulandsbistanden. Jeg tror, at mange danskere oplever et kæmpe gab mellem kvinden eller barnet, der får direkte glæde af bistanden, og så alle de historier på samfundsniveau, der handler om svindel og elendig administration.

VK-regeringen har skåret i bevillingerne til oplysning om u-lande. Fra 66,1 mio kr. i 2003 til 40,3 millioner i 2007. Dette kritiserer Socialdemokraternes ordfører på området, Jeppe Kofod:

– Den mere negative holdning til u-landsbistanden handler om, at regeringen har skåret kraftigt ned på udgifterne til u-landsoplysning, så færre danskere ved, hvad u-landsbistanden er, og hvad pengene går til. Sammenlignet med Danmark bruger Sverige nu dobbelt så mange penge målt per indbygger på at fortælle om u-landene. Mange danskere ved simpelt hen ikke, hvad pengene går til, siger Kofod.

Læs også telegrammet http://u-landsnyt.dk/indhold.asp?ID=17049&mode=Nyhed