Tørnæs: Der er ingen dagpenge i Afrika

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

KOMMENTAR

Debatindlæg af udviklingsministeren i Berlingske Tidende mandag

Af Ulla Tørnæs (V)

Verdensbanken bekræfter i en ny rapport vore værste anelser: De fattigste udviklingslande vil blive ramt særdeles hårdt af den globale økonomiske krise.

Derfor er de 5 initiativer, som Afrika Kommissionen (nedsat af VK-regeringen, red. har spillet ud med, vigtigere end nogensinde før. Privatsektordrevet økonomisk vækst er nøglen til at sikre en bæredygtig udvikling og varig fattigdomsbekæmpelse -og en forudsætning for, at vi kan indfri 2015-Målene.

Rapporten fra Verdensbanken viser, at vi har grund til at være bekymrede.

Effekten af de dramatiske begivenheder i den internationale økonomi har allerede haft voldsom effekt på de samlede udenlandske investeringer og kapitaloverførsler til u-landene. De er faldet 70 procent på bare 2 år fra 1,2 mia. dollars i 2007 til forventet 363 mio. dollars i 2009.

Særligt de fattigste lande i Afrika oplever en voldsom nedgang i kapitalstrømme, mens de også er hårdt ramt på alle andre indtægtskilder.

Eksporten vil i år falde med 3,2 procent, samtidig med at råvarepriserne falder, migrantarbejdere sender færre penge hjem til deres familier, og turismeindtægter formindskes.

Og på trods af, at bistanden steg i 2008, kan vi nok desværre igen forvente at se et fald i den globale bistand, når krisen for alvor slår igennem på donorlandenes budgetter.

Jeg kan derfor kun appellere til verdens rige lande om at leve op til de løfter, de har givet de fattige lande. Der er brug for det mere end nogensinde før.

De fattige lande har ikke det finansielle råderum til at iværksætte “stimuli-pakker”. Og den enkelte afrikaners hverdag bliver dybt berørt af krisen. Arbejdsløsheden stiger, og der er ingen dagpenge at få i Afrika.

Resultatet er, at børn holdes hjemme fra skole, familier skærer ned på antallet af daglige måltider, og det fører i yderste konsekvens til, at flere børn og unge piger vælger livet som sexarbejdere for at kunne overleve.

Vi risikerer med andre ord at sætte det seneste årtis fremskridt og fattigdomsbekæmpelse over styr på grund af krisen.

Væksten i Afrika i 2009 bliver ifølge Verdensbankens rapport 4-5 procent lavere på grund af den globale økonomiske krise.

Derfor er det nødvendigt, at vi yder en ekstra indsats for at fremme privatsektordrevet økonomisk vækst i Afrika.

Afrikakommissionens rapport rummer en række klare anbefalinger og 5 konkrete initiativer, som kan være med til at skabe vækst og beskæftigelse i Afrika.

På det konkrete plan vil vi oprette en milliard-fond, der kan yde lån til små og mellemstore virksomheder på kontinentet.

Vi vil støtte unge iværksættere, så nye forretningsidéer ser dagens lys og bliver ført ud i livet. Vi vil sikre adgang til bæredygtig energi for virksomheder og lokalbefolkninger.

Vi vil gøre universitetsuddannelser inden for landbrug mere erhvervsrettede og forbedre og målrette erhvervsfaglige uddannelser for at få flere i arbejde. Endelig vil vi videreudvikle et indeks, der måler Afrikas konkurrenceevne på det globale marked.

Alle 5 initiativer sættes i gang i samarbejde med stærke internationale partnere og forankres på det afrikanske kontinent.

Det er naturligvis vigtigt på kort sigt at forsøge at afbøde krisens konsekvenser – men vi må samtidig fokusere på at fremme væksten på den lange bane, og det gør vi bl.a. ved at følge Afrikakommissionens anbefalinger, slutter Tørnæs.

Debatindlægget blev bragt i Berlingske Tidende mandag den 6. juli 2009.

Kilde: www.um.dk