Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) har genudnævnt den tidl. konservative kulturminister Grethe Rostbøll som bestyrelsesformand de næste 4 år i Center for Kultur og Udvikling (CKU), der står for det kulturelle samarbejde mellem Danmark og u-landene.
Den nu 66-årige Rostbøll bliver dermed siddende frem til 2011 og opnår således at være formand i tilsammen knapt 10 år for centret, som blev oprettet på initiativ af den dav. socialdemokratiske udviklingsminister Poul Nielson i 1998.
Den nye bestyrelse, der er udvidet fra 5 til 6 medlemmer, tæller i perioden 2008-2011 udover Rostbøll:
– Carsten U. Larsen, direktør for Nationalmuseet (genvalg)
– Hans-Henrik Holm, afdelingsforstander på Journalisthøjskolen i Århus (genvalg)
– Jakob Skovgaard-Petersen, tidl. direktør for Dansk-Egyptisk Dialoginstitut i Kairo (ny)
– Mette Holst, tidl. direktør for HCA-abc Fonden og tidl. kontorchef i Danmarks Eksportråd (ny)
– Gunhild Skovmand, formand for Projektrådgivningen (ny)
Ud glider tidl. højskoleforstander Mette Geil og fhv. informationschef for TV 3, Niels Jørgen Langkilde.
Udover at Hans-Henrik Holm bevarer sin bevilgende dobbeltkasket som medlem af både CKUs bestyrelse og Danidas oplysningsudvalg bemærkes det, at Grethe Rostbøll opnår genvalg trods offentlig kritik af hendes håndtering af sagen omkring centerleder Olaf Gerlach Hansen i juni 2006.
Et flertal af medarbejderne på CKU havde sendt et brev til Rostbøll og bestyrelsen med påtale af en række dadelværdige forhold, herunder langvarige ledelses- og samarbejdsproblemer i forhold til centerlederen.
Gerlach Hansen reagerede med at fyre sin næstkommanderende og fik fuld opbakning hertil fra Rostbøll, som afviste at indgå i nogen form for dialog med medarbejderne (se telegram nedenfor).
4 måneder senere valgte Gerlach Hansen selv at fratræde med dags varsel og Danida måtte indsætte en ny midlertidig centerleder fra egne rækker (som senere søgte og fik jobbet som chef for butikken). U-landsnyt rettede på det tidspunkt en direkte forespørgsel til Rostbøll om sagen, som imidlertid aldrig blev besvaret.
Fra flere sider gøres det gældende, at Tørnæs som (et svagt) medlem af en borgerlig regering ikke har evnet at fjerne den konservative politiker, der i Gerlach-sagen blev beskyldt for handlingslammelse og mangel på engagement.
Rostbølls politiske hovedinteresse ligger nemlig et helt andet sted: I kommunalbestyrelsen i den konservative højborg, Frederiksberg, hvor hun siden 1995 bl.a. har været formand for kultur- og biblioteksudvalget. Derudover sidder hun i talrige bestyrelser og udvalg.
Hun opnåede trods flere forsøg aldrig valg til Folketinget, men blev hentet ind som kulturminister i december 1990, da de radikale trådte ud af regeringen, hvorefter hun sad frem til regeringsskiftet i januar 1993.
Også Rostbølls forgænger på formandsposten i CKU var konservativ, idet Connie Hedegaard var formand for det dav. forretningsudvalg indtil Rostbøll kom til i 2002.
CKU er en selvejende institution under Udenrigsministeriet, der arbejder i overensstemmelse med Danidas kulturstrategi for udviklingssamarbejdet.
CKU har til opgave at fremme det kulturelle samarbejde mellem Danmark og u-landene gennem egne aktiviteter og ved at yde tilskud til kulturelle aktiviteter, der gennemføres af foreninger, enkeltpersoner og ambassader.
Poul Nielson sørgede via et aktstykke til finansudvalget af 6. februar 1998 for, at det nye center fik en medgift på 42 mio. kr. over 3 år, eller 14 mio. om året. Siden VK-regeringen kom til, har den fastfrosset bevillingen på dette beløb, hvilket i realiteten har betydet en nedgang i centrets midler.
Det bemærkes, at Rostbøll øjensynligt ikke har kunnet forhindre sparekniven trods sit borgerlige tilhørsforhold.
CKUs nuv. centerleder, energiske Jens-Kåre Rasmussen, har indledt en revision af centrets strategi og prioriteter. Bl.a. lægges der større vægt på det kulturelle samarbejde med u-landene.
Der er således udarbejdet bilaterale kulturstrategier med programsamarbejdslandene Vietnam, Bangladesh, Ghana og Bolivia, ligesom tilsvarende strategier er på vej for Mali, Afghanistan, Palæstina og Bosnien-Hercegovina.
CKU har bl.a. stået for de årligt tilbagevendende Images-festivaler, som Olaf Gerlach Hansen var en iderig ophavsmand til. Næste festival finder sted i 2010.
Til den tid vil man “ikke fokusere på en region af udviklingslande, men samle sig om et tema, som signalerer kant og spænding med det formål at pirre nysgerrighed og skabe nye relationer på tværs af kulturer”, som det hed for nylig om centrets tanker.
Selve tema og titel på festivalen er ikke vedtaget endnu. Men tematisk peger det i retning af: Images of Movement/People Moving/Migrant/Crossing Cultures.
Videre hed det:
“Temaet centrerer sig omkring at bevæge folk kulturelt og kunstnerisk. Der er en dobbelthed i ordet, at man flytter sig fysisk, og man bliver bevæget emotionelt. Nye kulturer opstår, og værdier og holdninger flytter sig.
Temaet kunne berøre migration, urbanisering og flygtninge, og have undertemaer som kvinder, børn, (u)lighed, urbanisering, migration, integration”.
Læs mere på www.dccd.dk
Læs også telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/indhold.asp?ID=10094&mode=Nyhed