Tørnæs: Gør bistanden folkelig og synlig – dog ikke nye krav til NGOerne

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Den nye udviklingsminister giver i et interview med Danidas netop udkomne månedsavis, Udvikling, sine bud på fremtidens udviklingspolitik. Hun er glad for, at regeringsgrundlaget slår fast, at udviklingsbistanden ikke kan komme under 0,8 procent af BNI.

Den nye minister lægger stor vægt på synligheden af udviklingsbistanden
– For mig handler det om at gøre udviklingsbistanden mere folkelig. Støtten til ofrene efter flodbølgen i Sydøstasien viste, at der er stor velvilje til at hjælpe folk i nød og til genopbygning af de berørte lande, siger Ulla Tørnæs (V) og fortsætter:

– Men debatten af den langsigtede udviklingsbistand finder ofte sted i lukkede forsamlinger og i en terminologi, der kan være meget svær for den almindelige dansker at forstå og dermed forholde sig til. Det er ikke de udviklingspolitiske spørgsmål, der trænger sig på, når jeg er ude i forsamlingshusene.

– Det vil jeg godt være med til at lave om på. En folkeliggørelse er en stor ambition. Når det lykkes, så vil holdningen og dermed hele legitimeringen af bistanden også ændre sig, siger Ulla Tørnæs.

Udviklingsministeren understreger i interviewet, at den folkelige forankring er et krav til u-landsorganisationerne, men Ulla Tørnæs lover også, at NGOerne ikke skal leve op til nye krav foreløbig.

– Jeg mener, at det var rigtigt at løfte en pegefinger over for NGOerne, og jeg har forstået, at de også har taget medlemshvervningen meget seriøst. Så der er ikke nye krav på vej, siger Ulla Tørnæs.

Ambitionen om at få kommunikeret u-landsbistanden ud til almindelige mennesker og gøre den synlig slår også igennem i ministerens svar på, hvad der har været mest overraskende i hendes første tid som udviklingsminister.

– Det indforståede sprogbrug, de mange forkortelser og målsætninger. Det er et ekspert-teknokrat sprogbrug, men det kan måske ikke være anderledes her i huset, siger Ulla Tørnæs til Udvikling.