Tørnæs gransker u-landsoplysning

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

U-landsoplysningen skal evalueres.

Det gjorde udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) klart i Folketinget den 27. februar under 1. behandling af et beslutningsforslag, hvor en samlet opposition krævede flere penge til u-landsoplysning og en evaluering af den hidtidige indsats, skriver Danidas månedsavis “Udvikling”, som nu er på gaden.

Analysen består af et forstudie, som skal ligge klar midt i maj, og en egentlig evaluering, som præsenteres i oktober. Forstudiet består af en foreløbig analyse af oplysningsaktiviteterne, en vurdering af bevillingskriterierne samt af forslag til metoder til effektvurdering.

Ulla Tørnæs lovede, at NGOerne vil blive inddraget i analysearbejdet, og at evalueringen ville blive brugt.

– Når den endelige evaluering foreligger til efteråret, er jeg naturligvis rede til at drøfte, hvorledes vi får de bedste vilkår for oplysningsaktiviteter i Danmark inden for de rammer, som vi kender, fortalte Tørnæs.

Under Danidas Oplysningsbevilling er der de senere år lavet evalueringer af enkelte aktiviteter, men de er ikke stykket sammen til et samlet billede.

Den sidste større evaluering på oplysningsområdet stammer tilbage til 1998, hvor konsulentfirmaet COWI varetog opgaven.

Oppositionen havde foreslået at oprette en pulje på 45 mio. kroner, som skulle sikre bred forståelse i Danmark for udviklingsarbejdet og globaliseringens konsekvenser for verdens fattigste. Men Tørnæs vendte tommelfingeren nedad, og støttede ikke forslaget.

U-landsordfører Tina Pedersen fra Dansk Folkeparti var heller ikke begejstret. Der er allerede midler nok til, hvad hun betegner som et “forholdsvist begrænset område”.

– Nedskæringen på bevilling til u-landsoplysning har haft konsekvenser, siger Pia Olsen Dyhr fra SF. Det er slut med ren oplysning, mener hun.

I dag handler det om branding og PR-orienterede fremstød med satsning på særlige salgbare emner såsom kvinder, æsler og børn. Årsagen? Organisationerne skal have flere penge i kassen.

Jørgen Poulsen fra Ny Alliance er også bekymret. Han siger:

– Der er risiko for en tivolisering af de komplekse problemstillinger på området.
At skabe forståelse for kompleksiteten er ikke noget, markedet klarer, mener han. Derfor er flere midler fra staten nødvendige.

Læs mere på www.udvikling.dk