Af Ulla Tørnæs (V)
Indlæg af udviklingsministeren torsdag i Politiken
De kommendeår vil vi have stigende bistandsbudgetter i Danmark. VK-regeringen har truffet en principbeslutning om, at den danske udviklingsbistand mindst skal udgøre 0,8 pct. af BNI.
Når økonomien har det godt i Danmark, stiger det danske BNI og dermed den danske udviklingsbistand. Derfor kan vi allerede til næste år se frem til et bistandsbudget, der er i størrelsesordenen 500-600 mio. kr. større end i år.
Regeringen har besluttet, at størstedelen af stigningen skal gå til indsatser i Afrika, da Afrika er det kontinent, der halter længst efter 2015-målene om at halvere antallet af fattige inden 2015.
I en tid, da vi har stigende bistandsbudgetter, er det vigtigt for regeringen at få førstehåndsindtryk, vurderinger og input fra nogle af de mest centrale og kompetente politikere og aktører i Afrika.
For det er bestemt ikke ligegyldigt, hvordan pengene bruges. Udviklingsbistand handler ikke alene om, at hvis vi bare sender flere penge til Afrika, så skal det nok gå den rigtige vej.
Derfor er statsministeren og jeg selv i disse dage værter dels for et besøg af kommissionsformanden for Den Afrikanske Union – Konaré – dels for Copenhagen Conference on Africa torsdag 11. maj. Her vil også 2 stærke afrikanske kvinder, nemlig Mozambiques premierminister og Tanzanias udenrigsminister være gæstetalere og debattører.
De overordnede temaer for konferencen er fred og sikkerhed, god regeringsførelse og kvinder.
Nu vil nogen måske sige, at ligestilling må være et luksusproblem på et kontinent, hvor mange mennesker dør af sult, krige, malaria og aids, hvor mange ikke får nogen uddannelse og mange lever i udemokratiske stater uden rettigheder.
Men i Afrika er kampen for kvinders rettigheder og ligestilling alt andet end en akademisk diskussion – det handler om benhård social og økonomisk udvikling. Ganske enkelt fordi al erfaring viser, at bistandsprojekter målrettet mod kvinder giver langt bedre resultater end mange andre projekter.
Kreditter og långivning til kvinders etablering af små virksomheder giver tusindvis af familier brød på bordet hver dag, og uddannelse af kvinder breder sig som ringe i vandet på en afgørende anderledes måde end andre uddannelsesprojekter.
Et ordsprog siger, at “uddanner man en mand, så uddanner man en mand. Men uddanner man en kvinde, så uddanner man en hel familie”.
Også børnene hjælpes bedre via en indsats rettet mod kvinder. I dag er der millioner af børn (særlig piger), der ikke får nogen skolegang, fordi de skal hjælpe deres mødre i hjemmet – ikke mindst med at hente vand.
Hvis vi hjælper en afrikansk kvinde med at kunne brødføde sin familie (enten via adgang til et lån eller gravning af en brønd, så mange timers vandring efter vand kan spares), så kan vi være stensikre på, at hjælpen omsættes til at sikre skolegang for børnene.
Det er indlysende, at en indsats for at standse spredningen af hiv/aids kræver en styrkelse af kvinders rettigheder, da der ikke er skygge af tvivl om, at det bl.a. er den massive undertrykkelse af kvinders ret til at bestemme over egen krop, der er blandt hovedårsagerne til denne store dræber.
Derfor vil kvinder stå helt centralt, når vi skal fordele de kommende års stigende bistandsbudget, slutter udviklingsministeren.
Indlægget stod i dagbladet Politiken torsdag den 11. maj 2006.
Kilde: www.um.dk