Tørnæs: Måske oplysningspenge til “særlige (VK)initiativer” – Kommentar: Ikke så lidt frækt, fru Tørnæs

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Efter udviklingsministerens omfattende nedskæringer i den folkelige u-landsoplysning de seneste år stillede Ulla Tørnæs (V) på et møde med de danske udviklings-NGOer sidste lørdag i udsigt, at der muligvis kan komme penge til “særlige initiativer”.

Initiativer, som ministeren vel at mærke på forhånd har afgrænset til sine egne prioriteter.

Ulla Tørnæs sagde bl.a. i sin tale på mødet i Eigtveds Pakhus i København, at “jeg vil… være parat til at se på, om der kan være særlige initiativer eller særlige tiltag, der også inddrager de projekt- og programbærende organisationer i at stimulere den brede folkelige diskussion også om globale udviklingsproblematikker”.

– F.eks. kunne man forestille sig et kreativt samarbejde mellem Danida og NGOerne om folkeoplysning i forbindelse med Afrika Kommissionens arbejde. Det bliver vigtigt at folkeliggøre drøftelserne fra Kommissionen, således at hr. og fru Jensen kan tage del i debatten om Afrikas potentiale, håb og udfordringer. Strategisk og konkret samarbejde om oplysning er vejen frem, anførte Tørnæs.

Afrika-kommisssionen var et af tiltagene i VK-kabinettets regeringsgrundlag efter valget i november.

Tørnæs rettede samtidig et æselspark mod den hidtidige u-landsoplysning:

– Meget af den tidligere u-landsoplysning nåede efter min mening ikke tilstrækkeligt ud til relevante målgrupper. Der manglede nytænkning med hensyn til metoder, og der var ikke tilstrækkelig forbindelse mellem de centrale udviklingspolitiske udfordringer og de emner, der blev behandlet i oplysningsindsatsen, lød det.

NGO-Træffet lørdag den 19. januar samlede udviklingsministeren og 300 andre deltagere for at diskutere, hvorledes Danmark skal støtte udviklingen af et levedygtigt og velfungerende civilsamfund i udviklingslandene.

Træf-deltagerne talte repræsentanter fra 118 organisationer, Folketinget og U-landsstyrelsen.

Træffet var ramme om drøftelser af Danidas nye Civilsamfundsstrategi, som er ved at blive opdateret. Træffet gav ministeren og NGOerne mulighed for at melde ud, hvor de står i forhold til de overordnede principper i strategien og til de meldinger, som indtil nu er fremkommet i det langstrakte konsultationsforløb, der har kørt hele efteråret 2007.

Hele talen kan ses på
www.um.dk/da/servicemenu/Nyheder/Udviklingspolitik/UDVIKLINGSMINISTERENSTALEPAaNGOTRAeF.htm

KOMMENTAR af u-landsnyt.dk

Så er den gal med Ulla Tørnæs – igen.

Efter at have sovset de tilstedeværende NGOer ind i søde ord om deres betydning og rolle i dansk bistand (se hele talen på linket oven for) kom kløerne frem i omtalen af deres oplysningsvirksomhed om u-landene.

Meget af den har været dårlig og uden nytænkning, mener ministeren.

Ikke så lidt frækt sagt af en politiker, der selv har stået for den til dato største skævert på området i form af hendes herostratisk berømte kendisprojekt, hvor kendte personer blev sendt til Afika for at vælge u-landsprojekter ud – uden anden ballast end at de var kendte.

Alene det konsulentfirma, der stod for øvelsen, kunne skovle 6 millioner gode skattekroner i lommen.

Og ikke så lidt frækt sagt af en minister, der om nogen har skamskåret de folkelige organisationers midler til oplysning om u-landene herhjemme.

Nu skal de selvsamme organisationer så spændes for VK-vognen og bl.a. drive oplysning i tilknytning til regeringens nye Afrika-kommission – en kommission, der i bedste fald kun er beskeden brug for (hvad har internationale gremier, organisationer og forskningsinstitutter ikke spyttet ud om Afrikas problemer til fordøjelse allerede) og som formentlig på denne baggrund ikke vil bringe meget nyt på bane.

Hvis de vil gå med i det projekt, kan det godt være fru Tørnæs vil spæde nogle ekstra penge til. Måske.

IKKE BØJE NAKKEN

Den u-landsoplysning, der bliver drevet her i landet, har gennem alle årene fået fine internationale karakterer, den er mangesidet og mange-medial.

Men naturligvis, når man skal begrunde, hvorfor man skærer så voldsomt i den, er det jo nærliggende at forfægte, at den bare ikke var god nok.

Man kan vist roligt sige, at Tørnæs til dato ikke har anvist bedre alternativer.

De u-landsNGOer, der nu bøjer nakken i selvkritikkens navn (læs gerne Mellemfolkeligt Samvirke) og vil være med ved minister-muffen igen, bør i stedet se ministerens udgydelser som led i et spil, der skal få os alle til at glemme kendisprojektet og de begrundelser hun i sin tid gav for at skære så voldsomt i midlerne til at oplyse om Den 3. Verden herhjemme.

De var mere end tynde, og blev tilbagevist af den dav. formand (det er hun ikke mere) for Danidas oplysningsudvalg, som tager stilling til de mange ansøgninger om folkelige oplysningsprojekter og tiltag.

Det må mane til eftertanke, at en privatperson ud af sit ædle ildsjælehjerte – ja, vi taler om Jørgen Harboe – skal søge at rette op på regeringens forsømmelser på dette område ved at skænke 10 millioner til u-landsoplysning. Gerne nye former for u-landsoplysning, akkurat sådan som de er blevet løbende udviklet gennem årene. Men gerne med mere turbo på.

– Danida (læs regeringen, red.) har tvunget organisationerne til at koncentrere sig om fundraising. Det er meget snævert, og jeg er bange for, at det i den sidste ende kan give u-landsbistanden et dårligt ry. Derfor vil jeg væk fra det spor, anførte Jørgen Harboe i pressemeddelelsen herom for nylig.

Akkurat:
– Den regering, der har sendt en stribe større NGOer ud i et udsigtsløst indsamlingskapløb,
– den regering, som siden 2002 har sparet mere på vor hjælp til verdens fattige nationer end nogen anden i bistandens næsten 50 årige historie og
– den regering, som har fyldt bistanden med ikke-fattigdomsorienterede tiltag,
ja, den – og ikke mindst dens kontroversielle minister på området – bør vise et vist mål af ydmyghed og ikke skose NGOerne for den folkeoplysning, der i årtier på afgørende vis har været med til at sikre en ualmindelig stor bakning hos danskerne til indsatsen i landene på den anden side havene.

REDAKTIONEN

Se også www.u-landsnyt.dk/indhold.asp?ID=14054&mode=Nyhed