Tirsdag mødtes EUs udviklingsministre med handelsministrene fra 30 udviklingslande for at drøfte færdigforhandling af økonomiske partnerskabsaftaler.
Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) lagde på mødet stor vægt på, at de nye aftaler kommer til at bidrage til udvikling og fattigdomsbekæmpelse – og ikke som traditionelle frihandelsaftaler, hedder det i en pressemelding fra udenrigsministeriet tirsdag.
Målet skal først og fremmest være fattigdomsbekæmpelse og integration af u-landene i verdenshandlen. Tørnæs argumenterede for told- og kvotefri adgang for alle udviklingslande til EUs markeder og beskyttelse af u-landenes markeder mod ulige konkurrence fra EU.
Ulla Tørnæs udtaler: – Samhandel mellem udviklingslandene i form af regional integration bør have forrang i forhold til markedsadgang for EUs produkter. Det er vigtigt, at toldafvikling sker i et socialt og statsfinansielt ansvarligt tempo.
Tørnæs fremførte også, at det måtte være op til de enkelt udviklingslande at afgøre, om aftalerne skal omfatte andre emner end markedsadgang som f.eks. serviceydelser og rammebetingelser for investeringer, konkurrencepolitik, offentlige indkøb m.v. Vigtigt er det, at sådanne regler fremmer den regionale udvikling.
På det uformelle udviklingsministermøde i Bonn drøftede EU og udviklingslande fra Afrika, Caribien og Stillehavsområdet (samlet betegnet AVS-landene) status for forhandlingerne om de såkaldte økonomiske partnerskabsaftaler.
Aftalerne skal afløse det eksisterede handelsregime med de nævnte regioner defineret i den såkaldte Cotonou-aftale fra 2000, hvor handelspræferencerne er blevet underkendt af WTO. Ifølge WTO vil handelspræferencerne kun kunne videreføres, såfremt der indgås regionale handelsaftaler mellem EU og de respektive sub-regioner.
På mødet blev man enige om at forsøge at afslutte forhandlingerne inden udgangen af 2007, hvor tidsfristen i forhold til overgangsordningerne i WTO udløber.
EU-kommissionen repræsenteret med udviklingskommissær Louis Michel og handelskommissær Peter Mandelson bekræftede sammen med EUs udviklingsministre tilsagnet om samlet at yde 2 milliarder euro om året fra 2010 i udviklingsbistand til handel og udvikling; ikke mindst med henblik på at styrke kapacitetsopbygning således, at u-landene rent faktisk kan udnytte den øgede markedsadgang som de økonomiske partnerskabsaftaler skal give.
PÅ mødet drøftedes videre aktuelle emner, herunder et forslag om en EU-Afrika dialog om energi, hvor formandskabet fulgte op på det flotte resultat fra Det Europæiske Råd i sidste uge og foreslog en styrket indsats i Afrika.
Ulla Tørnæs bakkede op om initiativet og meddelte, at Danmark vil være blandt de første medlemslande som sammen med Kommissionen vil støtte regional infrastruktur i Afrika – herunder regionalt afrikansk energi-samarbejde.