Tørnæs og Gade på besøg i Irak for at “samtænke” den danske indsats

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) og forsvarsminister Søren Gade (V) deltager torsdag i indsættelsen af Jalal Talabani som den første folkevalgte præsident i Iraks historie. Indsættelsen finder sted i det kongrescenter, der midlertidigt huser det irakiske parlament.

Deltagelsen i indsættelsen sker i forbindelse med et fælles besøg i Irak, som indledtes onsdag med henblik på at styrke samtænkningen af den danske indsats, skriver de 2 ministerier i en fælles pressemeddelelse torsdag.

Der er allerede et tæt samspil mellem de 2 ministres indsats i Irak. I det daglige er der således løbende kontakt mellem den danske bataljon i Basra og den civile danske styringsenhed sammesteds.

Af de 350 mio. kr. til bistandsaktiviteter i Irak, der bevilligedes i april 2003, og som forvaltes af Udenrigsministeriet, varetages en del af pengene af den danske bataljon i Basra.

Bataljonen har gennemført en række mindre sundheds- og vandprojekter i operationsområdet. En civil rådgiver udsendt af Udenrigsministeriet er placeret ved den danske bataljon til at vejlede med de bistandsprojekter forsvaret bistår med at gennemføre.

Omvendt varetager forsvaret bl.a. beskyttelsesopgaver i forhold til den danske styringsenhed.

Udover at bese danske bistandsprojekter i Basra-området har Tørnæs og Gade haft møder med de irakiske myndigheder og med den danske bataljon og de danske rådgivere i området. I Bagdad mødes ministrene bl.a. med repræsentanter for den politiske ledelse i Irak med henblik på at afdække behovet for fortsat støtte til genopbygningen, hedder det.