I slutningen af august rejste Ulla Tørnæs og Rikke Hvilshøj, ministre for henholdsvis udvikling og integration, til Kenya for at se på hvordan det går med at tage imod flygtninge i nærområdet for den konflikt, de er flygtet fra, skriver CARE Danmark på sit website.
Området omkring Dadaab lejren (som ministrene bl.a. besøger, red.) er det fattigste i Kenya. Tilbagevendende tørkeperioder ødelægger landbruget og både dyr og mennesker lever på sultegrænsen.
Manglen på vand medfører sygdomme og tvinger folk til at bryde op fra deres landsbyer og vandre som nomader for at finde vand og græs til deres dyr. Det er ikke ualmindeligt med 40-50-kilometer til nærmeste borehul med rent vand.
Ca. 65 procent af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen. Der er kun en læge per 120.000 indbyggere og niveauet for uddannelse, infrastruktur, sundhed er meget lavt.
Med støtte fra den danske ambassade i Kenya arbejder CARE Kenya for at forbedre adgangen til rent vand, skaffe flere piger skolegang og uddannelse, oprette låne sparegrupper på landsby basis og på at undervise og forbedre dyreholdet.
Der er børn fra Somalia, Ethiopien, Burundi, Congo, Eritrea og Central Afrika i Dadaab. Takket være CARE og andre organisationer er det muligt at tilbyde undervisnig til mange af dem. 38.000 flygtningebørn får undervisning. Heraf er 14.000 piger, hedder det.
Næsten halvdelen af flygtningene i de 3 lejre i Dadaab er børn og unge. Det udgør et stigende problem for de har få muligheder for uddannelse, arbejde eller bare adspredelse.
– De mange unge udgør en tikkende bombe og der er stor risiko for asocial opførsel, misbrug, kriminalitet og seksuelle overgreb, siger Mohammad Quazilbash fra CARE Kenya.
Læs mere på www.care.dk