Pressemeddelelse fra Udviklingsministeren:
KØBENHAVN, 5. September 2009: På baggrund af et besøg i Nicaragua 23.-26. august 2009, har udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) besluttet at beskære og omlægge den danske bistand til det mellemamerikanske land.
Formålet var at vurdere udviklingen i det danske landeprogram og at give et klart budskab til Nicaraguas regering og pro-demokratiske kræfter om nødvendigheden af respekt for grundlæggende demokratiske spilleregler.
Ulla Tørnæs siger:
– Danmark og de øvrige donorer er meget bekymrede for udviklingen i Nicaragua. Det gav jeg klart udtryk for under mine samtaler med blandt andre Nicaraguas regering og præsident Daniel Ortega. Det er uacceptabelt at demokratiet er under pres i Nicaragua.
– Nicaragua er fortsat et af de fattigste lande i Latinamerika. Derfor mener jeg, at tiden er inde til, at vi tilpasser den danske støtte til landet og prioriterer anderledes end vi gør i dag.
– Jeg har derfor besluttet at omlægge det danske landeprogram. Vægten flyttes fra staten til det private erhvervsliv og civilsamfundet. Det vil bl.a. sige til NGO’er og uafhængige medier.
– På det lokale niveau får udvalgte kommuner med legitimt valgte myndigheder støtte ligesom selvstyremyndighederne i de to fattigste regioner på Nicaraguas østkyst. Denne støtte gives dog under forudsætning af en meget skrap og tæt monitorering og er der tegn på, at der sker en negativ påvirkning fra de regeringstilknyttede borgermagtsråd, vil bistanden blive revurderet og om muligt fastfrosset.
– Udbetalingsrammen for Danmarks bistand til Nicaragua vil i 2010 udgøre 135 millioner kroner. Jeg vil fremover holde et meget vågent øje med situationen i Nicaragua for at kontrollere, at de danske penge går til de rigtige formål.
———————
Bistand på skrump
KOMMENTAR
Af Eva Rasmussen
journalist med latinamerikanske forhold som speciale
Den danske bistand til programsamarbejdslandet Nicaragua var i 2008 på 172 udbetalte millioner kroner. Den faldt i 2009 til 165 millioner, og vil i fgl. pressemeddelelsen fra udviklingsministeren falde yderligere til 135 mio. kr. i 2010.
Det ligner model Afrika- Kommission, når ministeren oplyser, at pengene skal tages fra de statslige institutioner og gives til ”det private erhvervsliv og civilsamfundet”.
Pressemeddelelsen oplyser ikke, om Nicaragua osse bliver hægtet af Danidas regionale program, der arbejder med menneskerettigheder og klima.
Nicaragua er et stærkt polariseret land, og Danidas valg af private virksomheder og civilsamfundsorganisationer bliver interessant.
Skal den danske bistand både gå til de velfungerende sandinistiske virksomheder og til de antisandinistiske? Skal de sandiniske NGOer støttes eller er det udelukkende de antisandinistiske? Findes der efter ministerens mening uafhængige medier i Nicaragua? Hvordan definerer ministeren pro-demokratiske kræfter?
Såvel Danida som danske udviklingsorganisationer har en lang tradition for at arbejde i Nicaragua. For NGOernes vedkommende ofte med sandinistiske organisationer, som f.eks den store bondeorganisation UNAG, landarbejderorganisationen ATC og kvindeorganisationer som AMLAE. Er det de organisationer ministeren vil støtte?
Under sit møde med Nicaraguas præsident Daniel Ortega fik ministeren, ifgl. absolut pålidelige, men af gode grunde anonyme kilder, at vide, at Danmark og andre donorer ikke skal blande sig i Nicaraguas indre anliggender.
Beslutningen om at skære i bistanden til Nicaragua og omlægge den kom ikke overraskende. I februar besøgte en delegation fra det danske udenrigsministrium det mellemamerikanske land. Derefter har ambassaden arbejdet med at konkretisere delegationens konklusioner.
I forbindelse med besøget i februar sagde Danmarks ambassadør i Mellemamerika, Søren Vøhtz til u-landsnyt.dk:
”…det er blevet svært at arbejde i Nicaragua. Regeringen har opnået fremskridt på væsentlige områder som uddannelse, sundhed og energi. Men demokratiet er under pres. Derfor er vi i gang med at revidere vores engagement.”
Den største sten i skoen for internationale donorer – inklusive EU – er et kommunalvalg i november 2008, hvor der var udbredt valgsvindel.
Onsdag kom en EU delegation til Nicaragua for at vurdere den politiske situation.EU var indtil det problematiske valg i 2008 den største bistandsyder til Nicaragua, men trak blandt andet sammen med adskillige andre lande sin budgetstøtte efter valgsvindelen.
Kommentaren er stillet til rådighed for u-landsnyt.dk