Tørnæs skruer bissen på overfor Kenya, selv om regeringen i Nairobi trækker lidt i land i MS-sag

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V)( skruer bissen på overfor Kenya efter at de kenyanske myndigheder nu har bekræftet, at 3 udsendte medarbejdere fra Mellemfolkeligt Samvirke ikke kan få deres arbejdstilladelse forlænget – og trækker så i øvrigt lidt i land i den betændte sag.

– Vi skal være sikre på, at udviklingen går den rigtige vej i Kenya, inden vi lægger de endelige rammer for de næste 5 års samarbejde. Det betyder, at jeg fortsat holder en ny landestrategi i bero, og at der derfor ikke bevilges penge til nye sektorprogrammer, siger udviklingsministeren i en pressemelding mandag og fortsætter:

– Jeg udsætter også den planlagte stigning i landerammen for 2005 til 2006. Landerammen for Kenya fastholdes dermed på 120 mio. kr., ligesom i 2004. Sammen med de andre donorer tager vi bestik af situationen om nogle måneder. Jeg håber fortsat at kunne styrke samarbejdet og øge landerammen i 2006, hvis tingene udvikler sig positivt.

– Den kenyanske regering fastslår i sit svar (til Tørnæs, red.), at civilsamfundet og NGOer, såvel kenyanske som udenlandske, spiller en vigtig rolle i landets videre udvikling, anfører udviklingsministeren og lægger til:

– Regeringen (i Nairobi, red.) understreger, at den værdsætter Mellemfolkeligt Samvirkes mangeårige indsats i Kenya og ønsker at MS fortsætter sit arbejde i landet. Af svaret fremgår dog også, at den kenyanske regering finder, at 3 medarbejdere hos MS-Kenya har overtrådt deres mandat. På det grundlag ser man sig ikke i stand til at forlænge deres opholds- og arbejdstilladelse. Det understreges, at Kenyas regering gerne ser, at MS genbesætter stillingerne.

– Jeg har ingen grund til at tvivle på forsikringerne fra MS om, at deres folk har arbejdet på professionel vis. Jeg synes, at det er beklageligt, at den kenyanske regering har valgt at lægge så hård en linje overfor de 3 personer.

– Det er positivt, at den kenyanske regering fastslår, at den anerkender de grundlæggende principper for civilsamfundets rolle i udviklingsprocessen. Dette vil jeg nu lade indgå i mine videre overvejelser om det fremtidige bistandssamarbejde med Kenya, hedder det fremadrettet forsonligt.

I slutningen af sidste år rejste de kenyanske myndigheder kritik af det arbejde, som Mellemfolkeligt Samvirke udfører for at sikre fattige menneskers rettigheder til jord – et område af afgørende betydning for bekæmpelse af fattigdom. I Kenya kontrollerer et lille fåtal store dele af den frugtbare landbrugsjord, og adgangen til jord er bl.a. plaget af omfattende korruption.

– Jeg finder det stærkt beklageligt, at de kenyanske myndigheder tager dette skridt, siger generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke, Lars Udsholt, mandag i en pressemeddelelse og fortsætter:

– Mellemfolkeligt Samvirke har arbejdet i Kenya i mere end 3 årtier – og altid indenfor lovgivningens rammer. Vi støtter civilsamfundsorganisationers arbejde for at sikre fattige mennesker bedre levevilkår. De pågældende medarbejdere har ydet en højst kvalificeret indsats.

Han finder det uforståeligt, at de 3 medarbejdere, Dorte Mortensen, Kristian Sloth og landechef Lotte Grauballe ikke får mulighed for at fortsætte arbejdet i Kenya til gavn for landets fattige.

– Til gengæld hæfter jeg mig ved, at de kenyanske myndigheder udtrykker stor respekt og anerkendelse af vores arbejde i landet. Og det står helt klart, at vi kan rekruttere nye medarbejdere til erstatning for de 3.

– Tidligere i forløbet har der været markeringer om, at man ønskede at lægge begrænsninger for vort arbejde i Kenya. Disse ønsker er nu frafaldet, og Mellemfolkeligt Samvirke kan derfor fortsætte indsatsen med støtte til demokrati og menneskerettigheder, siger Lars Udsholt.

– Sagen har givet anledning til et nødvendigt fokus på den politiske udvikling i Kenya, hvor hvedebrødsdagene i forholdet mellem regering og de folkelige udviklingsorganisationer er forbi. Vi er tilfredse med, at den danske regering har valgt at fastholde et kritisk fokus på udviklingen – og foreløbige fastfryser den statslige bistand på det hidtidige niveau, slutter Lars Udsholt.

Yderligere oplysninger hos generalsekretær Lars Udsholt, tlf. 20 28 08 44, Mellemfolkeligt Samvirke, Borgergade 14, 1300 København K