Indlæg af udviklingsministeren i Jyllands-Posten lørdag den 22. september 2007.
Af Ulla Tørnæs (V)
Siden 2001 har socialdemokraterne kritiseret VK-regeringen for at føre en – i Socialdemokratiets øjne – usolidarisk bistandspolitik.
Med kritikken har S ment, at det var uacceptabelt, at Danmark gik fra et bistandsniveau på 1 pct. af BNI til 0,8 pct. af BNI – og dermed fra en første- til en femteplads på listen over verdens største donorer af bistand.
Vi har igen og igen hørt fra Socialdemokratiet, at Danmark med S-regeringen ved magten hurtigst muligt skulle op på en pct. igen.
Stor er min forbavselse derfor, når jeg nu læser Socialdemokratiets finanslovsforslag for 2008.
Partiet vil samlet set øge bistanden med 400 mio. kr. til næste år – en bevægelse fra 0,8 til ca. 0,82 pct. af BNI. Med en stigning på 400 mio. kr. om året vil det tage 9 år for S at nå op på 1 pct. af BNI. Og det er oven i købet, hvis vi tager udgangspunkt i 2007 BNI-niveauet.
Da vi må antage, at vi vil opleve økonomisk vækst i det danske samfund i de kommende år – og dermed et stigende BNI – vil det altså tage meget mere end de 9 år at indfri løftet.
Jeg har ikke noget imod, at S vil give 400 mio. kr. ekstra i bistand til næste år. Det er prioriteringsspørgsmål.
Regeringens holdning er, at vi har nogle udfordringer, der skal løses i det danske velfærdssamfund, før vi kan overveje at hæve bistandsprocenten igen.
Men S bør ikke fremture med kritik i den målestok, som det har gjort, når partiet efterfølgende selv præsenterer et finanslovsforslag, der lægger op til en så svag stigningstakt, at det er endog meget usandsynligt, at S vil nå sit mål, førend de nuværende S-medlemmer af Folketinget er erstattet af en ny generation.
Indlægget stod i Morgenavisen Jyllands-Posten den 22. september 2007.
Kilde: www.um.dk