Tørnæs stiller ny landestrategi for Kenya i bero

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Kenyas ambassadør i Norden, Michael D.M. Kinyanjui, stod fredag skoleret for udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) i København.

Ambassadøren var kaldt til udenrigsministeriet fra sin residens i Stockholm for at give en forklaring på den kenyanske regerings beslutning om at udvise 3 medarbejdere hos Mellemfolkeligt Samvirke (MS) i Nairobi, herunder organisationens landedirektør Lotte Grauballe, skriver dagbladet Information lørdag.

Ambassadøren valgte blot at lytte og tage imod kritikken fra Ulla Tørnæs, der til gengæld skærpede tonen. Udviklingsministeren meddelte, at Danmark ikke i den aktuelle situation vil færdiggøre en ny landestrategi for dansk bistand til Kenya.

– Jeg gjorde det klart for ambassadøren, at vi er stærkt bekymrede over, at MS ikke kan få forlænget arbejds- og opholdstilladelserne for de 3 medarbejdere. Vi anser samarbejdet med det kenyanske civilsamfund som en helt afgørende del af dansk udviklingsbistand og har vanskeligt ved at forstå, hvis Kenyas regering lægger op til systematiske hindringer for Mellemfolkeligt Samvirke, siger Ulla Tørnæs.

Hun henviser her til, at regeringen under ledelse af præsident Mwai Kibaki også vil forbyde MS at samarbejde med civilsamfundsorganisationer, der beskæftiger sig med det kontroversielle jordspørgsmål i Kenya.

Jorden er stærkt ulige fordelt i det østafrikanske land, hvor en lille elite ejer størsteparten af den dyrkbare jord til stor fortrydelse for millioner af fattige og jordløse.

Danmarks bistand til Kenya nåede sidste år op i omegnen af 150 mio. kr. efter under den forrige præsident, Daniel arap Moi, at have været helt nede på 50 til 70 mio. kr. om året i protest mod hans styre uduelighed og korrupte natur.