Tørnæs til Burma – uanset EU-forbud

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) trodser et EU-forbud mod at fraternisere med militærstyret i Burma ved sidst på ugen af aflægge besøg i landet sammen med sin norske ministerkollega, skriver Berlingske Tidende tirsdag.

Turen sker uanset EU-landenes fælles beslutning om ikke at besøge det lukkede asiatiske land, fordi sådanne besøg kan afstive militærjuntaen, som har undertrykt alle tilløb til opposition og demokrati i over 45 år.

Den fælles EU-beslutning omfatter besøg af personer på politisk direktørniveau og opefter. Der har således ikke været EU-ministerbesøg i Burma udover dem, der fandt sted i forbindelse med orkanen Nargis sidste forår, der betød 140.000 omkomne og savnede.

Tørnæs kalder sit besøg “rent humanitært”, idet hun vil danne sig et førstehåndsindtryk af, om den danske bistand på 100 mio. kr. efter cyklonen er brugt ansvarligt. Hun vil desuden kun møde repræsentanter for styret, som det internationale samfund har besluttet af have dialog med i arbejdet efter cyklonen.

Kilder i NGO-miljøet kalder det imidlertid overfor u-landsnyt.dk “ejendommeligt”, at Tørnæs “åbenbart ser sig nødsaget til at bryde en fælles vedtaget EU-boykot, når kapable danske repræsentanter på et lavere niveau til enhver tid kunne været taget til landet UDEN at bryde boykottens bestemmelser”.