Tortur fortsat udbredt i Uganda

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Ugandas sikkerhedsstyrker torturerer “regelmæssigt” mistænkte, siger landets nationale menneskeretskommission i sin seneste årsrapport, skriver BBC Online fra Kampala onsdag.

Rapporten siger direkte, at tortur er en “tilsyneladende uundværlig (indispensable)” del af flere sikkerhedstjenesters ageren. Regulære tæv, bind for øjnene og dødstrusler er nogle af de metoder, der bliver anvendt for at trække tilståelser ud af folk, når “the Crack Crime Unit” opererer, skriver avisen “The Monitor”.

I marts anklagede Human Rights Watch myndighederne for at anvende tortur som et middel til at undertrykke opposition og dissidenter. Den New York-baserede organisation sagde dengang, at såkaldte “sikre huse” – hvor ofrenes skrig ikke kunne høres – gav de ugandesiske sikkerheds- og militærstyrker mulighed for at anvende alskens forhørsmetoder, herunder flere former for tortur.

Human Rights Watch blev afvist af en vred præsidentrådgiver, John Nagenda, der kaldte anklagerne for “sludder og vrøvl og affødt af febervildelser”.

Nathan Byamukama fra Ugandas nationale Menneskeretskommission siger, at der har været fremgang at spore siden marts, “selv om vi stadig får rapporter ind om tortur i sikre huse”.

– Årsrapporten antyder, at tortur er den næstmest udbredte overtrædelse af menneskerettighederne i dette land, især den form for frihedsberøvelse, som sker når anholdte ikke stilles for en dommer indenfor 24 timer, topper listen, anfører Byamukama overfor BBC.

– Vi har et stort arbejde foran os for at forklare alle myndighedsudøvere, at tortur ikke er acceptabelt, uanset formen eller omstændighederne, og vi kan hente støtte i, at regeirngen allerede har ratificeret (folkeretsligt undertegnet) FNs konvention mod tortur, lægger han til.

Byamukama ser dog også lyspunkter. Ytringsfriheden har det nu bedre i det østafrikanske land efter at en stribe private FM-radio-stationer har fået lov at sende.

Uganda er et af de u-lande, der modtager mest bistand fra Danmark.