Tre stærke pressefolk i spil til årets Timbuktu-pris

Forfatter billede

En foto-veteran, producenten af ”Act of Killing” og en tidligere DanWatch-projektleder er nomineret til årets Timbuktu-pris på 100.000 kr. til undersøgende journalistik i og om verdens u-lande. Vinderen offentliggøres på Folkemødet på Bornholm i juni, hvor prisen også uddeles.

Årets tre nominerede er fotograf Jan Grarup, dokumentarfilmproducer Signe Byrge Sørensen og journalist Peter Bengtsen.

Det skriver Folkekirkens Nødhjælp i en pressemeddelelse tirsdag. Organisationen administrerer Timbuktu Fonden, der uddeler prisen.

JAN GRARUP har allerede vundet mange priser for sin store fotografiske indsats. Han har dækket snart sagt alle verdens ”lost territories” og konfliktområder, ikke mindst Somalia og Afghanistan.

Senest har han engageret sig i den tragiske konflikt i Den Centralafrikanske Republik (CAR) og har forsøgt at bruge sin fotodokumentation til at råbe verdens samvittighed op.

Det gør han gennem stærke og indfølende billeder, der skildrer uhyrlighederne uden hverken at forskønne eller forklejne virkeligheden.

SIGNE BYRGE SØRENSEN har været filmproducer i 14 år og bidraget stærkt til at udvikle dokumentarfilmens rolle og placering i dansk u-landsoplysning.

Hun er bl.a. den ihærdige producent bag filmen ”The Act of Killing”, som har vundet en stribe internationale filmpriser og gennem sin nyskabende form har bragt en skjult tragedie i Indonesien frem i lyset.

Hun stiftede produktionsselskabet Final Cut for Real i 2009 og har stået bag produktioner i Sydafrika, Zimbabwe, Senegal, Thailand og Argentina.

PETER BENGTSEN har de sidste syv år afdækket livs- og arbejdsforhold for nogle af verdens fattigste mennesker, i en periode som projektleder i DanWatch og nu som freelancer.

Hans fokus er på at afdække varekæder og fortælle de historier om sammenhæng, der gemmer sig bag vore forbrugsgoder – fra olie og guld over slik, sko og sminke til peber og gummi.

Han kaster lys over det faktum, at virksomheders indtog i udviklingslande i høj grad kan bidrage til udvikling, men langt fra altid gør det i praksis.

Vinder offentliggøres på Folkemødet

Fem kandidater er i år blevet indstillet som modtagere af prisen, der i sin natur er et arbejdslegat til at fremme kritisk undersøgende udviklings-journalistik.

De tre nominerede er udvalgt af en jury, der består af Jan Kjær fra Nairobi-klubben, Lotte Dahlmann fra Dansk Journalistforbund og Kirsten Lund Larsen fra Timbuktu Fonden.

Udpegningen af årets prismodtager foretages af Fondens bestyrelse og offentliggøres i forbindelse med prisoverrækkelsen på Folkemødet.

Timbuktu-prisen har været uddelt siden 2009 og er indstiftet af Timbuktu Fonden, der blev oprettet i 2008 på initiativ af u-landsjournalist og forfatter Jørgen Harboe i samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp.

Fondens formål er at skabe basis for kritisk udvikling og nytænkning af journalistik om udviklingslande og globale udviklings- og ressourcefordelingsspørgsmål.

Fondens navn er inspireret af det gamle Timbuktu, der var et oplyst, åbent og videbegærligt samfund orienteret mod omverdenen.

Prisen vil blive overrakt af Timbuktu Fondens formand, journalist Thomas Ravn-Pedersen, i Det Globale Telt på Folkemødet på Bornholm torsdag d. 12. juni kl. 18.30.

Se også om prisvinderne i 2013 i telegrammet http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/13-06-13/landets-st-rste-u-landspris-g-r-til-berlingskes-gr