Tribunal fordømmer Israel

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Et selvudpeget tribunal om Israel og Folkeretten 26. og 27. januar i København er nået frem til følgende konklusioner, fremgår det af en pressemeddelelse mandag.

Under tribunalet er der aflagt vidnesbyrd af palæstinensiske kvinder og børn løsladt fra israelske fængsler, ekspertvidner, læger, advokater m.fl. (se mere neden for). 7 danske eksperter har på baggrund af vidnernes udsagn forholdt sig til følgende spørgsmål:

1) Overholder de israelske myndigheder deres forpligtelser som besættelsesmagt over for palæstinensiske kvinder og børn i israelsk fangenskab?

2) Udsættes palæstinensiske kvinder og børn i israelsk fangenskab for en behandling, som bryder med internationale konventioner og FNs torturkonvention?

3) Overholder Israel FNs konvention om børns rettigheder, når det drejer sig om fængslede palæstinensiske børn.

Ekspertpanelets konklusioner på vidneafhøringerne:

ad.1
Det er panelets opfattelse, at Israel ikke overholder sine forpligtelser i henhold til den 4. Geneve konvention. Panelet konkluderer, at der uden rimelig tvivl foreligger alvorlige krænkelser fra israelsk side på de her nævnte konventionsbestemmelser om retfærdig rettergang.

ad.2
Konklusion: I mange lande anvendes tortur, men oftest af politiet, for at få oplysninger eller en tilståelse. I Israel er tortur imidlertid også særdeles udbredt i fængsler, hvor den kun kan have til formål at ydmyge og nedbryde fangens personlighed.

Dette lykkes i vidt omfang og det rammer ikke alene den direkte torterede, men hele familien. Barnet, hvis forældre er torteret oplever i vid udstrækning at forældrene har mistet deres forældreevne, fordi de torterede efter torturen ikke magter at handle empatisk. Forældrene lider, hvad enten det er dem selv, der er torteret, eller de ser resultaterne af tortur af deres børn.

Da 40 procent af de palæstinensiske mænd har været fængslet – og de fleste torteret er hele befolkningen således berørt. Mange lider af PTSD (post traumatic stress disorder), men som et af vidnerne bemærkede, løslades de fra et lukket fængsel, men kommer ud i samfundet, der er et åbent fængsel.

De lider derfor ikke alene af PTSD, men også af CTSD (continuous traumatic stress disorder).

ad.3
Det er panelets opfattelse, at Israel ikke overholder sine forpligtelser i henhold til FNs konvention om barnets rettigheder. Det står klart for panelet, at Israel på ingen måde overholder Børnekonventionen i relation til tilbageholdelse og fængsling af børn.

Tribunalet var arrangeret af Human Rights March i samarbejde med FN-forbundet og Mandela Center, Danmark

Vidner:

1. Taghreed Jashan, advokat fra WOFPP (Womens Organisation for Political Prisoners) – Israel,
2. Anat Litvin, direktør, Prisoners and Detainees Department, Physicians for Human Rights-Israel
3. Khaled Quzmar, advokat ved Defence for Children International/ Palestinian section
4. Mahdi Hreish, tidligere børnefange, 18 år, har tilbragt 8 måneder i fængsel, bor i Ramalla.
5. Khader Rusrus, psykolog ved Treatment and Rehabilitation Center for Victims of Torture, Ramalla
6. Butheina Doqmaq, advokat fra Mandela Institute – Palæstina,
7. Birgitta Elfström, international udpeget rapportør ved israelske militærdomstole for ICJ Sweden (International Committee of Jurist)

Desuden
pr. videokonference fra Ramalla:

Suad Ghazal: Tidligere børnefange, fra Sebastia i Nablus distrikt, blev arresteret som 15-årig og løsladt efter 6 år og 3 måneder

Dr. med. Rifqa elJaabri, Hebron, har tilbragt 13 måneder i fængsel. Har nu egen praksis i Hebron.

Paneldeltagere:

• Bjørn Elmquist, advokat og formand for Dansk Retspolitisk Forening
• Birgitte Rahbek, kultursociolog, forfatter
• Bente Rich, børne- og ungdomspsykiater
• Elna Søndergård, cand. jur. folkeretsekspert. Det amerikanske Universitet i Kairo
• Bent Sørensen, professor, dr. med. IRCT, Tidl. medlem af FNs Torturkomité
• Preben Wilhjelm, lic.jur., forfatter
• Birgit Lindsnæs, direktør for international afdeling, Institut for Menneskerettigheder

Yderligere oplysninger hos Karen Henriksen, e-mail: [email protected], Tlf: 60 65 16 17