Tuberkulose dræber 4.600 mennesker i døgnet

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Læger uden Grænser anslår, at ca. 4.600 mennesker i går mistede livet som følge af tuberkulose. Den samme katastrofe indtræffer igen i dag. Og i morgen.

Samtidig kan Læger uden Grænser konstatere her på den internationale tuberkulosedag onsdag den 24. marts, at der fortsat mangler penge til forskning i behandling og diagnose af tuberkulose, skriver organisationen i en pressemelding.

På trods af de ufattelige tabstal og de menneskelige konsekvenser, som Læger uden Grænsers udsendte medarbejdere er vidner til verden over, stammer de seneste landvindinger indenfor tuberkuloseforskning fra 1960’erne. Det skyldes bl.a., at forskningen i sygdommen er groft underfinansieret.

Kendetegnende for størstedelen af omkring 1,7 millioner mennesker, der hvert år hoster sig selv ihjel, er, at de bor i fattige lande, hvor sundheds-systemet ikke har råd til at tilbyde dem dyr medicin. Derfor udgør de ikke et interessant marked for medicinalvirksomhederne, og der er derfor for lidt forskning i tuberkulose.

Derfor må verdens tuberkulosepatien-ter sætte deres lid til, at internatio-nale organisatio-ner, regeringer og institutioner som EU vil løfte finan-sieringen af forsk-ning i en sygdom, mange i den vest-lige verden tror, hører fortiden til.

Underfinansering

Desværre må de væbne sig med tålmodighed.

En rapport fra Læger uden Grænsers kampagne for adgang til medicin, viser, at EU-landenes manglende støtte har ført til en underfinansiering på 76 procent i forhold til behovet på 10,8 milliarder kroner.

– Vi vil gerne på vegne af de 30.000 mennesker, vi årligt behandler for tuberkulose verden over, opfordre den danske regering til at støtte forskning i tuberkulose. Vi bliver nødt til at være med til at redde menneskeliv, uagtet at de ikke udgør et interessant marked, siger Jesper H.L. Jørgensen, der er formand for Læger uden Grænser i Danmark.

Yderligere oplysninger hos
Maria Dohn, Kommunikationschef Læger uden Grænser (MSF)
E-mail: [email protected], Direkte: 39 77 56 06, mobil: 29 70 29 79
web: www.msf.dk