TV-dokumentar om fairtrade-te har vakt international interesse

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Danmarks Radio oplever markant interesse for dokumentaren “Den bitre smag af te”, der blev sendt på DR 1 den 26. november 2008, skriver DR online fredag.

Henved 30 internationale TV-stationer har lige nu programmet til gennemsyn, og 10 lande – udover Danmark – har vist eller købt udsendelsen, der er produceret af journalist Tom Heinemann fra Heinemann Media i samarbejde med norske Erling Borgen fra Borgen Productions.

– Vi har netop indgået aftale med Australien og Canada om, at de kan vise programmet, og samtidig er der et selskab, der ønsker at udgive det som undervisnings-dvd i Nordamerika, forklarer chefen for DR Internationalt Salg, Helene Aurø. Hun tilføjer, at programmet også er solgt til Kroatien, Slovenien, Polen og Israel, ligesom det er vist i Norge og Sverige.

Globaliseringens bagside

“Den bitre smag af te” fortæller historien om globaliseringens bagside, og om hvordan fattige arbejdere i Sri Lanka, Indien og Kenya betaler en høj pris for at levere billig te til ellers velrenommerede vestlige virksomheder og organisationer. Samtidig ser den også på forholdene i de Fairtrade-godkendte plantager.

At Tom Heinemann er tidligere Prix Italia-vinder og har vundet en stribe internationale priser, gør formentlig heller ikke interessen mindre, vurderer chefen for DR Internationalt Salg.

Fællesnordisk research

Udover at “Den bitre smag af te” sælger godt internationalt, er udsendelsen speciel, fordi den er blevet til via fællesnordisk research.

De 3 skandinaviske dokumentarredaktioner i DR, SVT og NRK har samarbejdet om programmet, der så senere er versioneret efter danske, norske og svenske forhold, skriver DR online.

Hele udsendelsen kan fortsat ses på
http://www.dr.dk/DR1/Dokumentar/2008/1120141500.htm