Tysk udviklingsminister til 100-års ceremoni for Herero-massakre

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Udviklingsminister Heidemarie Wieczorek-Zeul tager som den første tyske regeringsrepræsentant nogensinde del i en mindehøjtidelighed for de kejserlige kolonitroppers massakre på Herero-folket i Namibia, rapporterer BBC Online.

Den foregår lørdag den 14. august i Okakarara i anledning af 100-året for massakren i 1904. Anslået 65.000 medlemmer af Herero-folket blev nedslagtet det år under et oprør mod kolonistyret i det daværende Tysk Sydvestafrika.

Den tyske militærkommandant, general von Trotha, udstedte ordre om, at de opsætsige Hereroer skulle forlade området eller dø.

– Enhver Herero, der måtte blive fundet indenfor de tyske grænser, med eller uden gevær, med eller uden kvæg, vil blive skudt på stedet. Jeg vil ikke længere modtage deres (oprørernes) kvinder og børn. Jeg vil drive dem tilbage til deres folk. Jeg vil skyde dem. Dette er min beslutning for Herero-folket, sagde han i en ordre, der bragte forvarsler om grusomme begivenheder i Europa 4 årtier senere.

Da nederlaget til de velbevæbnede tyske tropper var en kendsgerning, blev Herero-mænd, kvinder og børn slået ihjel, hvor tyskerne kunne komme til det, deres brønde forgiftet, deres kvæg slagtet og de overlevende drevet ud i ørkenen for at dø. Tusinder flygtede ind i nutidens Botswana, der dengang var et britisk interesseområde under navnet Bechuanaland.

En gruppe Hereroer har anlagt sag mod Tyskland i USA. De forlanger 4 milliarder dollars (24,6 mia. kr.) i erstatning fra den tyske regerng og tyske erhvervsforetagender, som de siger profiterede af deres slaveri og udnyttelse under det tyske styre fra 1880erne frem til 1915, da tyskerne blev besejret af en sydafrikansk ekspeditionsstyrke under Første Verdenskrig.

Tyskland har udtrykt “beklagelse” over drabene, men den tyske ambassadør i Namibia har opfordret til at lade sagen falde.

Der er fortsat en del tyskere i Namibia, som kom under Folkeforbundets og senere FNs mandat, og derefter reelt under sydafrikansk apartheidstyre for så endelig i 1990 at opnå selvstændighed – som et af de sidste lande i Afrika.

Landet har siden været ledet af frihedshelten og SWAPO-lederen Sam Nujoma. Han træder dog tilbage i år.