7.-17. juni bliver Københavns byrum fyldt af fotografier, da Copenhagen Photo Festival har indtaget gallerier, museer, gader og pladser for at sætte fokus på dansk og internationalt fotografi – deriblandt en del fra udviklingslande.
Et internationalt gennembrud
Den oprindelige danske organisation, som blev grundlagt i 2010 som paraplyorganisation for fotoaktiviteter i København, har vakt oversøisk opmærksomhed efter dens første to år.
I år modtog festivalen ansøgninger fra 24 lande spredt over hele verden – i alt 250 ansøgninger, en fordobling i forhold til sidste år.
”Det er fantastisk at sidde med motivationer, der er kommet hele vejen fra lande så forskellige som Rusland, Brasilien og Japan. Det er lykkedes os på blot tre år at få internationalt format, og det er vi meget stolte af,” fortæller Julie Klitbo, festivaldirektør og medstifter.
Højdepunkter i årets program
Indien, Mexico, Mozambique, Burma, Egypten og Afghanistan er nogle af de lande, der er repræsenteret på festivalen. Her er et lille udvalg af udstillinger med relation til udviklingslande – enten via fotograf eller motiv.
Kan man udstille de døde?
Dette er spørgsmålet stillet af “Consumed By Fire – Dead And Alive” af fotograf Klaus Bo og journalist Susanne Sayers. Udstillingen viser, hvordan ligbrændingerne foregår på et af hinduismens helligste steder, Varanasi i Indien.
De to udstillere er meget interesserede i at høre publikums reaktion. Ikke fordi udstillingen er ment som en provokation, men fordi den er et forarbejde til et langt større projekt, ‘Dead and Alive’, som skal vise, hvordan vi forholder os til døden på tværs af kulturer og geografi.
“Dead And Alive” vises på Fotocaféen, Vesterbrogade 45 indtil den 17. juni.
Den glemte krig i Burmas jungler
Dybt inde i Burmas jungle patruljerer guerillasoldater fra den kachinske oprørshær deres ansvarsområde. Dette er kachin-territorium – et område i det nordlige Burma på grænsen til Kina og Indien, der aldrig har været under regeringens eller de britiske koloniherrers kontrol. Her er det oprørshæren, KIA, der bestemmer.
De kristne kachiner har kæmpet for etnisk ligestilling og retten til selv at bestemme selv i mere end 50 år – så længe, at verden synes at have glemt alt om konflikten.
”The Forgotten War” vises i Photo City – Slottet, Pasteursvej 4, 6. sal, 1799 København V.
Om de egyptiske oprør
“Den anden revolution” og “Reporting…a revolution (continued)” handler begge to om opstanden i Egypten, som måske har været den mest fascinerende af alle under det arabiske forår – mange iagttagere har ligefrem påstået, at egypterne ikke er rebelske af natur.
Den uafhængige egyptiske avis, Al-Masry Al-Youm, er afhængig af sine fotografer. De har alle leveret billeder fra nogle af de mest dramatiske begivenheder i landets historie.
“The Other Revolution” vises i Photo Citys Halmlageret; udstillingen “Reporting…a revolution (continued)” vises også i Photo Citys Bryghuset.
AIDS i Mozambique
Hver dag bliver 500 mennesker i Mozambique smittet med hiv. ”Rongis liv” af Jakob Dall fortæller om Rongi Christoba, som blev smittet med hiv som 17-årig i 2009. To år senere kæmper hun stadig med sygdommen og den sociale isolation, der følger med.
”Rongi” vises i Photo City Slottet.
De indiske rugemødre
Flere og flere barnløse par rejser til Indien for at få et barn via en rugemor. På en indisk klinik koster det ca. 100.000 kr. at få en kvinde til at bære og føde ens barn. For hver fuldført graviditet tjener rugemødrene 20-25.000 kr. svarende til 5 års lønninger.
“Indian Surrogate Mothers” af Astrid Dalum vises i Photo City, Halmlageret.
”Et øjeblik i Helmand”
I Afghanistan, mellem godt og ondt, fortid og fremtid er nuet. “A moment in Helmand” vises på Halmlageret i Photo City.
Har fotografiet afskaffet krige, hungersnød eller spædbørns død?
”Har fotografiet overhovedet ændret noget i vores liv? Nogensinde?” Disse er nogle af spørgsmålene stillet ved udstillingen ”Politikens fotografer præsenterer”.
Forestil dig verden renset for fotografiske udsagn. Forestil dig en verden hvor fotografiet ikke er opfundet og ikke eksisterer. Hvor erindringen fordres af ord og tegninger, malerier og åndedans.
“Politikens fotografer præsenterer” vises i Photo City Ny Tap.
Klipperne i Mexico
Det tager kun få sekunder at falde de 45 meter fra toppen af La Quebrada (Kløften) til det 4,5 meter dybe vand nedenfor. For ikke at ramme havbunden, må klippeudspringerne fra Acapulco koordinere deres afsæt med bølgerne, så vandet er dybt nok.
I årenes løb har de fået skader på øjne, ører, hoved og hænder, når de har ramt vandet, klipperne eller havbunden. Udspringerne belønnes med en beskeden dagløn, drikkepenge og klapsalver fra turisterne på plateauet overfor.
“Three seconds in Heaven” vises på Vor Frue Kirke, Nørregade 8.
Getty images
”It Takes More” er navnet på en samling på 48 fotografier, som byder på de bedste nutidige kreative og redaktionelle billeder fra Getty Images.
Louise Garczewska, direktøren af Getty Images Gallery, siger: “Udstillingen It Takes More er et udvalg fra nogle af vores mest ansete billeder, på tværs af Getty Images samling. Vi er utrolig glade for at kunne tilbyde offentligheden, muligheden for at se hvor langt vores fotografer går, når de forsøger at tage det perfekte billede, og at fremvise de banebrydende og prisbelønnede billeder, som Getty Images’ medarbejdere er kendt for, samt de individuelle og personlige historier bag billederne.”
”It Takes More” vises også i Photo City Slottet.
Photo City i Carlsberg Byen
Festivalens hjerte er Photo City, der byder på 14 udstillinger i forskellige dele af Carlsberg Byen. Her vil man bl.a. kunne opleve to store internationale udstillinger Årets censurerede udstilling, hvor inspektører fra Arken og Aros har stået for udvælgelsen, og udstillingen A World A Part, kurateret af Galleri Naboløs.
Pressefotografforbundet fejrer sit 100 års jubilæum og viser spændvidden i pressefotografiet med adskillige udstillinger, og Politiken slår et slag for fotojournalistikken med Politikens fotografer præsenterer. Foto- og medieuddannelser fra hele Norden markerer sig med seminarer og elevudstillinger, der tegner morgendagens fotografer. Det er blot et lille udsnit af, hvad der sker i Photo City og på festivalen.
Gratis adgang
Der er gratis adgang på alle udstillinger i Photo City; nogle enkelte steder kræver adgangsgebyr. Alle udstillinger i Carlsberg Byens Photo City vises frem til den 17. juni.
Events, oplæg og guidede kunstvandringer
Udover udstillingerne er der forskellige oplæg, debatter og events, samt guidede kunstvandringer gennem byen under hele fotofestivalen (varighed: 2 timer, ?billetter 125 pr. person. ?Tilmelding: [email protected] / 30627668).
For programmet og mere information se festivalens hjemmeside: