U-landsfirmaer søger danske partnere under møbelmesse

Redaktionen

14 virksomheder fra Benin, Bhutan, Bolivia, Burkina Faso, Egypten, Nepal, Nicaragua, Sydafrika, Vietnam og Zambia søger en dansk samarbejdspartner på Danidas stand “Fairtrade Furniture” (B6-006) på Møbelmessen i Bella Center, der indledes onsdag den 12 maj og løber frem til 16. maj, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

De udenlandske virksomheder repræsenterer et bredt spekter inden for møbel- og træindustrien. Det er producenter af f.eks. have- og kontormøbler, møbler til hjemmet, køkkenmoduler, billardborde, parketgulve, lofter og meget, meget mere.

Fælles for alle virksomheder er, at de kommer til Danmark med ønsket om at finde et dansk firma, som har lyst – og den rigtige baggrund – til at indgå i et samarbejde.

Fairtrade Furniture er et kontaktforum, hvor danske møbelvirksomheder har mulighed for at møde fremtidige samarbejdspartnere og underleverandører fra lande i Asien, Afrika og Latinamerika.

Er der grundlag for et samarbejde kan der ansøges om støtte fra Danidas Privat Sektor Program (PS-Programmet) til bl.a. træning, overførsel af knowhow samt forbedring af miljø- og arbejdsforhold.

På Fairtrade Furniture i 2003 deltog 15 virksomheder fra 9 lande med stor succes på møbelmessen. Mange danske virksomheder fandt vej til “Fairtrade Furniture-standen”, og der blev i alt holdt 207 møder med de udenlandske virksomheder.

Fairtrade Furniture 2004 arrangeres af PS-Sekretariatet i Udenrigsministeriet i samarbejde med Håndværksrådet og Foreningen Dansk Møbelindustri.

Yderligere information hos Anne-Marie Roed i Udenrigsministeriet, tlf.: 33 92 02 33.

CASE-story, forfattet af Udenrigsministeriet:
Arkitektfirma fandt samarbejdspartner på Fairtrade Furniture i 2003

Det danske arkitektfirma Geniform mødte sin samarbejdspartner fra Tanzania på Danidas stand på møbelmessen sidste år.

Firmaet designer og sælger møbler i topklassen, men arbejder også med bygningsprojekter. Ebbe Gehl, arkitekt maa. og en af firmaets ejere, fortæller:

– Vi har masser af erfaring fra samarbejder med virksomheder i bl.a. Thailand og Vietnam. Så da vi blev kontaktet af Håndværksrådet med henblik på at møde en eller flere deltagere fra Fairtrade Furniture var vi interesserede.

– Vi udvalgte et par firmaer, men allerede efter første møde med produktionsfirmaet Palray fra Tanzania stod det klart, at det var vores nye samarbejdspartner. Kemien mellem os var helt i top og opgaven spændende og anderledes.

– I første omgang skulle vi designe møbler til skoler i Tanzania. Det viste sig imidlertid, at der var langt større behov for at bygge skoler. Som situationen er i Tanzania p.t., er der enorm mangel på skoler og klasseværelser, fastslår Ebbe Gehl.

– Mine medarbejdere og jeg besøgte vores partner, Satwant Singh Palray, i Dar Es Salaam i eftersommeren 2003. Ved den lejlighed så vi, hvor kaotisk situationen var. På en skole, som vi besøgte, underviste man 3.000 elever om formiddagen og det samme antal om eftermiddagen.

I gennemsnit var der 145 elever i en klasse og skolen havde i øvrigt 37 lærere. Det var simpelt hen undervisning i “to-holdsdrift”.

– Under besøget blev alle planer omkring udvikling af skolemøbler foreløbigt skrinlagt. Der var ganske enkelt ikke plads nok til møbler i skolerne, eleverne sad på gulvet og det var helt tydeligt, at behovet for flere skoler og klasseværelser var langt større end for skolemøbler.

– Tanzania er inddelt i distrikter, og hvert distrikt søger om tilskud til skolebyggeri i Undervisningsministeriet. Distriktet får tilskud på et beløb, der modsvarer 3.000 US dollar til et klasseværelse, hverken mere eller mindre.

– Det er nu vores opgave i Geniform at udarbejde en model for skolebyggeri, som holder sig inden for den økonomiske ramme. Vi er allerede godt i gang og skal fremlægge vores forslag, når vi igen tager til Tanzania for at besøge vores partner.

– Ved den lejlighed skal vores prototype bygges og afprøves i fuld størrelse. Hvis det bliver en succes, kan vi muligvis også eksportere til nabolandene, hvor der også er stor mangel på skoler.

– I øvrigt var det en meget positiv oplevelse at besøge Satwant Singh Palray i Dar Es Saalam. Virksomheden har 150 medarbejdere, værkstederne er velindrettede, maskineriet noget primitivt, men alt virkede velorganiseret og der var styr på tingene.

– Vi ser frem til et inspirerende fremtidigt samarbejde, og kan varmt opfordre andre virksomheder til at finde en samarbejdspartner i et u-land, slutter Ebbe Gehl.

Tanzania er største aftager af dansk udviklingsbistand og har været samarbejdsland for Danida i ca. 40 år.

Danida om PS-programmet

Danidas PS-Program støtter virksomhedssamarbejder mellem danske virksomheder og branchefæller i Danidas 15 programsamarbejdslande samt Sydafrika.

I forberedelsesfasen kan PS-Programmet yde rådgivning og tilskud til besøgsrejser og forundersøgelser. I projektfasen ydes der bl.a. tilskud til oplæring af medarbejdere, udsendelse af sagkyndige og miljøforanstaltninger.

Mere information om støttemulighederne på www.ps-program.dk